Report z Gamescomu @ 4players.de

Překlad z NJ: El Kamil
Vydáno: 24.8.2009
Zdroj: 4players.de

Co se stane, když člověku vzrušující RPG hra ukáže jen engine, který zobrazuje pouze pěknou krajinu? Co se stane, když člověk nevidí žádný boj, žádný úkol a tak si nemůže udělat žádnou představu o svém dobrodružství? Redaktor si dělá méně poznáme a stále nedostává žándý hmatatelný dojem ze hry, která se po krachu Gothic 3 jasně staví do konkurence Risen.

Kromě toho se také ptá, co tým Spellboundu celou tu dobu dělal? Nepracují na tom tvůrci Desperados už skoro dva roky? A proč tuto důležitou hru neprezentoval žádný z vývojářů? Budiž zmíněno to málo, co zbylo po naší návštěvě u JoWooDu a co bylo řečeno od dvou PR osob.

Člověk brázdí jako bezejmenný hrdina lesnatý svět (který má být menší ale hustěji obydlený než v G3), jsou v něm skály a vysoké stromy (ve finální hře má být k objevování mnoho víc), je tam minimapa s vyznačenými cíli (kterou lze vypnout), všechny postavy mají svůj denní režim (což nebylo ukázáno), je tam moře s pěkným vlnobití (doporučujeme především červánky), jsou tam politické frakce (které ale nemohly být názorně vysvětleny) a Diego (který nebyl ukázán) plní roli Mentora každého mladého válečníka, který vlastní vše, co charakterizuje RPG hry posledních dvaceti let: schopnosti, vlastnosti, zbraně.

Bojový systém má uspokojit jako staré harcovníky tak nováčky - první zmínění mohou například manuálně zaměřovat lukem, což způsobí více škod, zatímco nováčci mohou jednoduše využít automatické zaměřování, tím ale způsobí menší zranění. Také obávané útoky prasat z G3 by ve hře být neměly. A samozřejmě tam nebudou ani žádné otravné bugy jako chyby clippingu při bojích. Na otázku, proč prostě nenapadneme tři gobliny, kteří hopsali celou dobu za hrdinou, nám byla dána odpověď, že bojová UI ještě není implementována. A co dungeony? Ano, ty tam už jsou, takže se hrdina pohybuje pod zem, ale i v katakombách se nic neděje - nelze předvést žádné pasti, žádné protivníky ani žádné tajné dveře.

Jako herní novinář se člověk nutně ptá, jestli je na prodeji licenze enginu nebo opravdu na prezentaci hry. Zvláště když má jít o přednosti Vision enginu od Trinigy, které samy nebyly příliš ukázány. Například dynamický systém počasí, který má ovlivňovat obyvatele tak, že při dešti budou hledat nějaký přístřešek, existuje jen ve slovech, ne na obrazovce.

Ale prezentace nemohla zprostředkovat daleko důležitější věci: Představu hry, kouzlo světa, napětí při zkoumání. Vůbec nemůžeme porovnávat předvedení hry od BioWare a od JoWooDu - ti první ukazují svou vášeň od začátku, už při alfa stádiu je u toho vždy nějaký vývojář; ti druzí jsou hrdí jen na běhání postavy po krajině bez záseků. JoWooD si samozřejmě nemůže s Arcanií dovolit žádné další chyby, ale jaká PR strategie může za takovou bezkrevnou prezentací stát? To si nedokáži představit, protože ze spolehlivého zdroje vím, že ve skutečnosti je hra mnohem dále. Po dvou letech vývoje přece musí existovat něco víc než jen pěkná obálka plná polygonů, musí existovat charaktery, úkoly atd. Koneckonců mají také hráči a zákazníci po tom všem a hlavně po Forsaken Gods právo vědět, co z této verze Gothica bude. Když to ale nechtějí ukázat na největším evropském veletrhu, nerozumíme tedy kde jinde.

Načítám data ...
Nahoru