Preview v německém Gamestaru

Překlad z NJ: Kraken
Vydáno: 6.7.2009

Na E3 předvedl Jowood hratelnou verzi čtvrtého dílu série Gothic. Aktuální stav hry není schopen překonat pochybnosti fanoušků.

Král Rhobar III byl dobrým mužem. Seděl ve vězení, vybojoval si svobodu, zničil arcidémona, zastavil invazi draků a ukončil válku se skřety. Navíc našel Xardase. Krátce: byl (tenkrát bezejmenným) hrdinou tří dílů herní série Gothic. Nyní je králem. Od té doby si podmaňuje země, pustoší města, vede války. Král Rhobar III už není více dobrým mužem a mnoho lidí v Myrtaně se ptá, jak k tomu došlo. Jeden z nich právě přišel o domov, když Rhobarovi vojáci zničili rybářskou vesnici, ve které žil. Nemá jméno. To ho předurčuje v sérii Gothic k údělu hrdiny. Tak vypadá v Arcanii - čtvrtém dílu série Gothic - nový příběh Bezejmenného, jak to ukázal rakouský producent Jowood na E3 v Los Angeles v aktuální verzi. Proto jsme hledali další novinky ohledně nejdůležitějšího německého RPG projektu.

Předčasná Alfa

Na omezeném prostoru prezentuje Jowood velké množství her pro Nintendo DS, v jednom rohu stojí počítač s velkým monitorem. Na něm běží verze Arcania, která podle slov marketing managera Jowoodu Marca Reutnera stojí krátce před udělením alfa statusu. To znamená v žargonu - v krátké době budou zabudovány všechny herní elementy, vývojová fáze je tedy uzavřena. Následují měsíce dolaďování a vychytávání chyb. Tím více nás překvapuje podoba Setarrifu, hlavního města Argaanu, největšího ostrova v herním světě; je naprosto prázdný. Domy postrádají veškeré zařízení, chybí obyvatelé. Osoby a protivníci, se kterými se v prezentaci setkáváme, nevykazují žádnou nebo jen nízkou umělou inteligenci, chybí jim i veškerá obratnost. Některé elementy ovládání, například "menu talentů" nebo dialogové okno, působí pořád velmi neukončeným dojmem. To není v alfa stadiu nic výjimečného. Pokud je ale na E3 prezentovaná verze nejaktuálnější, nabízí se otázka, jestli Jowoodem oznamovaný čas uvedení na trh ( konec roku 2009) není příliš ukvapený. Vývojáři ze Spellboundu mají před sebou ještě hromadu práce. S alfa verzí začíná práce na kontrole kvality včetně prvních zkušebních hraní mimo vývojový tým. Do toho však Arcanii chybí ještě hodně. V tomto oboru je běžným standartem zhruba půl roku. (běžná stádia vývoje softwaru jsou: Pre-alfa, alfa, beta, kandidát na vypuštění, "vypuštěno" /Goldmaster/ )



Taková barevnost je pro veterány Gothicu dosud nepředstavitelná. To vede ke sporům.


Jižní ostrovy

Čeho můžeme v prezentované verzi vidět dostatek, je krajina. Arcania se odehrává na Jižních ostrovech, souostroví východně od Khorinisu a jižně od Myrtany, hlavního kontinentu celé série. Hlavní ostrov Argaan má lví podíl na celém příběhu. Západně od něj leží malinký Feshyr, na jehož pláži celý příběh pro nového Bezejmenného začíná. Feshyr je takříkajíc "výukový ostrov". Jižně od Argaanu se nalézá Korshaan a tropický ostrov Torgaan. Nejrozsáhlejší část hry se odehrává na Argaanu. Čtrnáct hlavních lokalit je vyznačeno na mapě ostrova, například hlavní město Setarrif nebo bažinatý Stewark. Předpokládáme, že těchto čtrnáct bodů na mapě je zároveň rozmístěním teleportů, protože Arcania nenabízí k rychlým přesunům žádné runové kameny, ale černé kamenné obelisky, které stojí na klíčových místech. Tak skáčete z místa na místo, například z horského Setarrifu dolů do bažinatého Stewarku. V Arcanii nebude žádná poušť ani zasněžená území, ale Spellbound slibuje přesto velkou pestrost ve zobrazení deštivé náhorní plošiny, bažinatého lesa a deštného pralesa, stejně jako jeskyní a sklepení.

Pět gild

Ačkoli je hlavní hrdina (Jowood mu při prezentaci důsledně nasazoval přilbu, aby nikdo zatím neviděl jeho obličej) nováček, přesto zůstává svět Gothicu známým, setkáme se i se starými tvářemi. Někteří průvodci hrdiny prvních tří dílů mají i ve čtvrtém díle svou roli. Velmi zajímavý a zároveň možný bod konfliktu se stávajícím rozvržením příběhů - svému příteli, nyní králi Rhobarovi III, přísahali vlastně věrnost. Nyní je otázkou, na které straně stojí. Tuto otázku si musí položit i sám hrdina. Třeba Gorn, legendární bojovník se sekyrou, našel přístřeší v zámku ve Stewarku. Milten byl viděn v táboře uprostřed bažiny - netradiční bydliště pro velmistra mágů ohně. Přesně v tradicích Gothicu nacházíme v Arcanii gildy, tentokrát je jich pět: Mágové, Bojovníci, Lovci, Alchymisté a Obchodníci. Pravděpodobně nejoriginálnější hlavní sídlo mají Mágové. Sídlí totiž v rozsáhlém vnitřku obrovských stromů zvaných Tooshoo. Oblé, kornaté stěny tvoří zajímavý vzhled místností a chodeb. Gildy jsou mimo jiné zdrojem questů, kterých je skutečně dost. O zhruba třech stovkách zadání mluvil Jowood na E3, šedesát procent se nějak týká hlavního děje. Ostatní jsou vedlejšími liniemi. Kdo půjde jen hlavní linií příběhu, bude mít zhruba třicet hodin herního času co dělat. Při důkladném průzkumu světa a plnění všech zadání můžete očekávat něco mezi osmdesáti a stem hodin.

Struktura boje

Na E3 Jowood poprvé prezentoval bojový systém, který působil veteránům série vrásky na čele. Zpočátku vypadá akčně provedený boj zblízka s různými způsoby úderů důvěrně známý. Pravděpodobně ty hráče, kterým připadalo klikání z Gothic 3 příliš monotónní, nepotěší slova M. Reutnera:"Bude fungovat uklikání soupeře k smrti" . Arcania nabízí taktické varianty, vlastně kombo-systém. Po úderu svítí hrdinova zbraň modře, pokud správně kliknete, přidá ještě jeden prudký úder. Připomíná to Zaklínače. Mimoto je možné údery stálým držením jakoby "nabít" pro obzvlášť silný účinek. To stojí část výdrže. Ještě viditelnější je rozdíl mezi začátečníkem a pokročilým v boji na dálku. Standardně střílí Bezejmenný šípy takovým tempem, že pokročilí střelci mají jen z přihlížení na koordinaci oka s mozkem bolesti. Automatické zaměření pomáhá k nasměrování dráhy šípu na nejbližší monstrum. Můžete také mířit sami. Musíte pohyblivý nitkový kříž ručně namířit a ve správný čas střelit, pokud trefíte, je šíp mnohem účinnější než při automatice.



Boj na dálku pro trouby: kdo nechce sám mířit, nechá pracovat automatiku a jenom tluče do tlačítka myši.


A potom tu máme magii, rozdělenou do tří škol podle hlavních božstev: Innose, Adanose a Beliara. Útočná kouzla můžete držením tlačítka myši zesílit. Poté vám ubude více many, ale bude mnohem silnější. Například ohnivá koule udeří s tímto "turbem" jako plošné kouzlo a spálí v jednom ohnivém kole naráz všechny protivníky v okolí.

Rozpolcená Arcania

Nejen z bojového systému je možné vyčíst, že Jowood a Spellbound mají dilema dvou cílů. Chtějí potěšit všechny fanoušky série, kteří v Německu, Rakousku nebo Švýcarsku mohou rozhodnout o úspěchu nebo pádu. To jsou z velké části hráči RPG s velmi jasným názorem, jak má Gothic vypadat. Zároveň chtějí ale oslovit nové publikum především z ciziny, které sedí u herních konzolí, např Xbox360. Proto má Arcania tendenci být "světlejší" a vlídnější než její předchůdci. "Začátečnická přívětivost" přináší i komfortnost, která je u ostatních RPG už dlouho standardem, ovšem pro z určitého pohledu podivnou ( a proto fanoušky oblíbenou) sérii Gothic novinkou. Příkladem je minimapa, která překrývá herní pole vpravo nahoře. Na přání označí hra také cíl stávajícího questu. Jak to vypadá v praxi, viděli jsme na E3: vesničan nás poslal hledat perly. K jejich nalezení stačil pohled na mapu, velké X označovalo naleziště. K tomu svítila v E3 verzi každému člověku i monstru nad hlavou barevná stupnice životní energie, při boji létají vzduchem číslice, které ukazují sílu poranění a zásahu. Po souboji s drobnou krvavou mouchou zůstala na zemi ležet obrovská flákota masa, která signalizovala, že na výherce čeká něco ke sběru. Takové pomocné elementy jsou bezpochyby užitečné. Ale Jowood a Spellbound vědí velmi dobře, že puristé Gothicu takové pomůcky zavrhují jako zabijáky atmosféry. Proto by mělo být možné všechny tyto doplňky individuálně zapnout a vypnout. Komplexnost bojového systému je pravděpodobně nemožné regulovat.



Jeden z obrázků, kterým chce Jowood dokázat, že Arcania může být i špinavá a pošmourná.


Příliš pestré?

Rozhraní verze E3 - které by mělo být konečné - se prezentuje jako uspořádané a účelné. Vedle minimapy v pravém horním rohu pomáhá k orientaci ještě klasický kompas vlevo dole. Uprostřed spodního okraje se nachází lišta s deseti položkami rychlého přístupu. Nad tím vpravo leží ikony k rychlému přístupu do menu vlastností a talentů. Tři stupnice ukazují stav životní energie, výdrže a many. Ke shlédnutí je vše ve videu na našem DVD. To vyvolává dobrý pocit v jedné věci, která byla v souvislosti se sérií často diskutována - grafický styl Arcania. Ten je barevnější a příjemnější, než bylo u série zvykem. Stromy a rostliny září zelení pod tyrkysovým nebem, na nádhernou pláž doráží tmavomodré moře, hlavní město Setarrif svítí žlutými střechami. "Příliš pestré!" naříkají tradicionalisté. O pár dní později uvolní Jowood urychleně další screenshoty, které mají ukázat, že Arcania může vypadat i pošmourně a zamračeně. Už několikrát byl předveden i déšt - když nebe otevře stavidla, objeví se na zemi kaluže a malé potůčky, které tečou přes nerovnosti. Dobré pocity máme i ze světelných efektů, když hrdina aktivuje ohnivou kouli, drží v ruce světelnou kouli, která rudě osvětlí okolí a vrhá dlouhé stíny. Škoda, že ledové kouzlo vypadá naprosto stejně, jen modře.

Načítám data ...
Nahoru