Gothic 3: Forsaken Gods - Očekávání datadisku

Vydáno: 5.11.2008

Keldorn

Takže něco málo na úvod. Po docela velkém zklamání ze hry Gothic 3, které mělo za následek ztrátu věrných fanoušků původních dvou dílů, se nám kvapem blíží vydání datadisku s podtitulem Forsaken Gods (Soumrak bohů). Datadisk by měl podle tvůrců alespoň částečně smazat špatnou pověst Gothicu 3, která byla z hlavní části způsobena především špatnou optimalizací a velkou zabugovaností samotné hry, která vedla asi k největší kritice na Gothic 3. Snadno tedy můžeme lehce s nadhledem tvrdit to, že je Gothic 3 ve své úplně základní verzi nehratelný. Ale dost už bylo Gothicu 3, takže tady je moje Preview, který byl sepsáno podle dostupných informací.

Já osobně se na Gothic 3: Forsaken Gods už velmi těším, i když bude založený na stejném herním principu, který byl kritizovaný u Gothicu 3. A proč se na něj těším? Protože věřím, že JoWood nevstoupí dvakrát do stejné řeky, už jen kvůli Gothicu 4, který by měl být jejich vlajkovým křižníkem v nadcházející bitvě o fanoušky RPG žánru.

I přesto, že bude bojový systém z větší části v datadisku zachován, což neznamená nic jiného, než že se můžeme opět v datadisku těšit na další "mouse click and mouse click" akci, věřím v to, že pokud se tvůrcům podaří alespoň některé věci v bojovém systému vyřešit (zapojení výdrže, více útočících nepřátel najednou, lepší funkčnost zbrojí a perků), mohl by být i takovýto bojový systém mnohem zábavnější a především o něco těžší, než právě ten v Gothicu 3.

Dost špatnou zprávou pro mě osobně bylo to, že bude herní svět menší (ořezaný o Varant a Nordmar), což bude mít za následek kratší herní dobu, která se bude pohybovat v rozmezí pouhých 20 hodin, což je na RPG dost málo. Na druhou stranu, ale menší svět může nabídnout ucelenější příběh a hlavně lepší zaplnění herního světa, které bylo tak špatné v Gothicu 3. Některé místa v Gothicu 3, přímo vyzařovaly nedotaženou myšlenku ze strany Piraní a to také nebylo dvakrát dobře.

Příběh datadisku, který nám byl nastíněn díky CrazyIvanovi (JoWood CM) v hrdinově deníčku, se už začíná docela pěkně rýsovat a na první pohled vypadá slibně. To ovšem neznamená, že po zkušenosti z Gothicem 3 si necháme mazat med kolem huby. Na příběhu mě nejvíce zajímá role a zpracování Leea, jehož osobnost byla v Gothicu 3 velice odbytá, stejně jako zpracování všech starých známých a většiny NPC z hlediska příběhu.

Zpracování NPC postav bude asi jednou z věcí, kterých se obávám v datadisku úplně ze všeho nejvíce (hned po optimalizaci). Už jenom fakt, že se v datadisku možná neobjeví Lester nebo Diego je pro mě špatnou vyhlídkou, se kterou jsem ale ochoten se smířit, za předpokladu, že by byly ostatní postavy lépe zpracované než v Gothicu 3, kdy na vás občas NPC působili až stereotypním dojmem, podobně jako zvířat v zoo.

Na závěr nesmím zapomenout na to, že na datadisku pracuje pro mě neznámé indické studio, které do hry vloží zřejmě mnoho charakteristických prvků ze svojí kulturní oblasti, což bude určitě velice kritizováno komunitou kolem Gothicu. Mnou ale překvapivě pro tentokrát ne. Pro mě je důležité, aby byl udržen hlavně příběhový koncept, o který se snad JoWood alespoň trošku postará. Příjemnou zprávou pro všechny příznivce Gothicu 3 a Gothicu obecně je ale to, že se u nás bude datadisk prodávat za příjemných 400 Kč, což určitě zvedne vlnu zájmu o samotný datadisk, i přes velmi špatnou kvalitu původní hry, kterou navíc nebude datadisk ke svému spuštění potřebovat.

Před Forsaken Gods stojí jeden velký otazník. Podaří se mu překvapit? Podaří se mu napravit špatnou reputaci Gothicu? Podaří se mu připravit cestu pro Gothic 4? Anebo se mu podaří uzavřít definitivně poklop nad kanálem, kam se Gothic 3 propadl i s dobrou pověstí celé série? Tak na tyto odpovědi, si ještě musíme chvilinku počkat.

Kloudici

Vydání datadisku G3 FG se kvapem blíží, a já ke svému překvapení zjišťuji, že se na něj těším čím dál víc. Ani nevím, jestli je to tím, že uplynul dost dlouhý čas od mého dohrání G3, takže se stihly otupit hrany zklamání z jeho "nedotaženého" příběhu, celkem nepovedené české lokalizace a některých dalších věcí, nebo přibývajícími informacemi o datadisku na netu, které podnítili mou zvědavost jak to vlastně bude dál, a jak to celé dopadne. Zároveň mám trochu obavy z toho, že FG bude stejně špatně otimalizované jako G3, a já budu zase nadávat a nervovat se při dlouhých nahrávacích a ukládacích časech, protože všechny dosavadní informace tomu nasvědčují.

Jenomže nepatřím mezi ty, kteří cokoliv odsoudí ještě předtím, než si to "osahají" a vyzkouší, proto jsem si datadisk už před časem objednala, a nechám se překvapit, a s jeho posouzením (případně odsouzením) počkám až na závěrečné titulky po jeho dohrání. Nakonec - jako fanda série Gothic si nemůžu nechat ujít žádný díl, tudíž i datadisk bude mít své místo v mé sbírce zatím všech dílů série, ať už to dopadne jakkoliv.

El Kamil

Gothic 3 Forsaken Gods stojí tak nějak v pozadí. Když si vzpomenu, co se dělo dva, tři týdny před vydáním původního G3, tak se to nedá srovnávat. Ale není divu, datadisk, nebo jak této rádoby nadstavbě říkat, stojí ve velikánském stínu svého nepovedeného předchůdce. Ovšem musím přiznat, že se na něj těším...

Těším, přestože indičtí vývojáři jsou pro velkou neznámou, přestože hra se pořád zakládá na špatném, zabugovaném Gothicu 3, přestože fakta o datadisku prozrazují, že nemůžeme čekat nic "velkolepého". Řekl bych, že je to tím, že se prostě jedná o Gothic. Hrát budeme za známou postavu ve známém světě a potkávat budeme známé postavy. Jsem zvědav, jak se povede první díl série "bez" Piraní, jak se povede překlenutí od konce G3 k G4 a zda datadisk spraví dojem po nepovedeném předchůdci.

A vzhledem k tomu, že hra se prodává za pár stovek a k jejímu spuštění nebude potřeba původního G3, myslím, že by byla škoda si tu hru nepořídit. Takový drobný obnos by určitě každý z vás utratil za chvilku někde jinde :).

Načítám data ...
Nahoru