Gothic 3 - detailní preview @ WorldofGothic.de - 28/08/06

Překlad: El Kamil
Výpomoc: Sucharda

Gothic 3 jsme si vzali na Games Convention pod náš drobnohled. Při živé prezentaci s Kaiem Rosenkranzem, krátkém rozhovoru s jedním pracovníkem Deep Silveru a samotném hraní G3 jsme nasbírali nová fakta, která vám přinášíme v tomto podrobném článku od Amalora.

World of Gothic - Gothic 3 - detailní preview

Flora und Fauna

Začněme nejdříve příklady ze světa zvířat a rostlin. Rostliny ve hře rostou úplně nové ale i některé staré známé, například chňapavčí býlí. Ze zvířat si každý určitě vzpomene na číhavce a krvavé mouchy. Číhavci se vyskytují ve dvou barevných variantách, červenočerné a šedé. Ti šedí dají vzpomenout na Gothic I a II samozřejmě více. Krvavé mouchy navazují na vzhled svých předchůdkyň, jen jsou daleko lépe vymodelovány. Ovšem chyběly textury, takže byly kompletně šedé. Zajímavé bylo, že proti nim hráč bojoval, ale nespatřili jsme, kdo boj inicializoval. Stávající informace říkají, že krvavé mouchy mají být v G3 pouze okolními zvířaty, která na hráče nemají útočit. Z vysokou pravděpodobností tak byl hráč tím, kdo začal bojovat.

K novým zvířatům v poušti patří krokodýl, šakal, divoký lev a písečný červ. První tři jmenovaní vypadají tak, jak se čekalo. Obzvlášť zajímavý je ale písečný červ. Je příbuzným důlního červa a byl spatřen u vchodu do jeskyně v poušti (k vidění také v hi-res videu). Oproti svým známým disponuje výrazným čelním krunýřem, nohy jsou tenčí a forma trupu byla trochu pozměněna.

Písečný červ
Magie

Také u magie je vedle známých věcí z Gothica I a II jako ohnivý déšť, ohnivá koule, světlo a podobně mnoho nového. Nyní třeba existuje svitek "otevírání zámků". Díky tomu hráč pravděpodobně nebude nucen učit se za mága zlodějské dovednosti, aby si pak špinil ruce paklíčema. "Zkrotit zvíře" je další zajímavý svitek. Podrobnosti k němu ale nejsou známy, například zda působí na každé zvíře nebo zda je i nějaká pravděpodobnost neúspěchu. Každopádně test na divokých lvech fungoval na první pokus. Lev přišel k hráči a zůstal po jeho boku. V boji však neůtočil. Možná se jednalo o bug nebo to ještě nebylo úplně doděláno.

Impozantní byl svitek "Meteor" - "Hrdina zavolá Innose, aby zničil jeho nepřátele". Poté na protivníky z nebe spadne žhavý meteor s ohnivým ohonem. Po dopadu se v relativně malém okolí rozšíří oheň. Zatím není jasné, zda kouzlo působí i plošné poškození. Nová je možnost magii hráče dočasně posílit a protivníky oslabit. U vrahů (assassins), kteří jsou beliarovými přívrenci, se můžete pomodlit u beliarovy svatyně. Můžete žádat:

  • vědění staré magie
  • vysoké vědění staré magie
  • zdraví
  • manu
  • výdrž


Socha nordmarského bojovníka
Zbraně

U některých vrahů z pouštního města byl vidět jednoruční meč se zvlněným ostřím, což představuje grafické i technické rozšíření rovných čepelí. Ale i tady jsme narazili na známé věci jako například skřetobij, který hráč pravděpodobně může vyhrát jako cenu v aréně. Během prezentace byly poprvé k vidění i kuše. Zdály se ale částečně skutečně velké, až příliš zvětšené. Při nošení kuše na zádech se objevil bug. U některých NPC v krátkých intervalech klouzala ze zad k zemi.

Při boji na blízko byla vidět ohromující obouruční sekyra "Beserkerzorn" (hněv berserkera). Kromě vzhledu byl zajímavý i popis zbraně: "Potřebná síla: 290". Pro srovnání, skřetobij potřeboval 100 bodů síly. Tomu odporuje, že Piranha Bytes v jednom trochu starším článku říkali, že hráč bude moci nosit všechny zbraně již se sílou kolem 50. Zřejmě tomu tak není.

Všichni ti, kteří truchlili po starých skřetích zbraních a různé kopí a halapartny pro skřety považovali za absolutně se nehodící, si nyní mohou oddechnout. Opět budou "správné" skřetí zbraně. Skřet se zase ohání svým Krush BrokDarem. Nebo je libo brutální skřetí sekerou do oka? Ostří vypadají zubatě. Jiný skřet nesl své kopí, jehož čepel byla zařízena podobně jako u těžké skřetí sekery, ovšem o něco více zakřivená a na jedné straně trochu více protáhlá. V inventáři jsme mohli rozpoznat ikony dalších skřetích seker.

Bojový trénink
Bojový systém

V Gothicu 3 chybí automatické zaměření nepřítele, takže při boji s lukem budete muset mířit vlastní rukou. Jako pomoc vám při tom slouží zaměřovač tvaru "V", který se zobrazí, jakmile je luk napnut. Šípy zůstavají v nepříteli a mohou být znovu zvednuty. Jak už bylo řečeno v interview s fanoušky, během boje se můžete pohybovat. Tak můžete i při lukostřelbě pomalu běžet dozadu. Také při boji s lukem se naskýtají různé varianty. Podle délky přidržení tlačítka myši, můžete střílet šípy velmi rychle po sobě nebo luk před výstřelem silněji napnout. Druhé zmíněné trvá déle a ozve se při tom zvuk natažení.

K dispozici nebude žádné ovládání a lá Gothic 2. Sice se k němu můžete pomocí různých nastavení přiblížit, ale "tlačítko, které nastaví ovládání z Gothica 2, neexistuje" (volný citát od KaiRa). Pro boj s jednoručními zbraněmi bude myš se standardním nastavením fungovat takto:

  • krátký klik levým tlačítkem - rychlý útok
  • normální klik levým tlačítkem - standardní útok
  • dlouhý klik levým tlačítkem - silný úder
  • držení pravého tlačítka a krátký klik levým - rychlý útok z krytí
  • držení pravého tlačítka a normální klik levým - dokončovací útok, když protivník leží na zem
  • skok a držení levého tlačítka - útok při skoku
  • držení pravého tlačítka - krytí


Na to si člověk musí nejdříve zvyknout. Díky tomuto systému nebude boj v žádném případě stupidní orgií klikání levým tlačítkem. Může se to tak také trochu protáhnout, s rozváženými a správně časovanými úkony však zřejmě půjdete dále a zažijete více zábavy. Odlišné druhy úderů v každém případě dávají dostatek prostoru k osvojení různých taktik a také celkem dobře vypadají. Útoky, které se u jednoručáků podobají šermu, patří k rychlým, méně škody způsobujícím útokům. Jen silný úder dělá čest svému jménu a také dokončovací útok je plný síly. Animace jsou věrohodné a přechody mezi nimi plynulé. V hotové hře mají animace ran probíhat rychleji, než tomu bylo v aktuální betarverzi.

Různá fakta ke hře

Na začátek několik stručných odpovědí na často kladené otázky:

Krajina I
  • Nebude žádná Červená lucerna.
  • Omezení úrovně, takže od určitého levelu nebudete moci dále stoupat i když získáte odpovídající zkušenosti, rovněž nebude. Prostě a jednoduše nebude kde získat zkušenosti.
  • Hráč bude moci potkat krále Rhobara II.
  • K mužstvu z lodě na začátku hry patří čtyři přátelé, kapitán a další pevně stanovené NPC
  • Lares má také být v G3


Jak už je známo, namluvený text zabírá cca 20 hodin. K tomuto textu patří i soubory z přečtených knih, které hrdina pro lenošné hráče předčítá.
Rychlejší cestování bude v Gothicu 3 umožněno prostřednictvím teleportů. Předpokladem pro to je odpovídající teleportační runa, pak se hráč může přemístit na místa, která již dříve navštívil.
Pro srovnání velikostí ostrova Khorinis se schůdnou oblastí na pevnine využil KaiRo mapu Gothica 3. Khorinis má být přibližně tak velký jako zobrazený kompas. Neschůdné budou některé horské oblasti například ve Varantu. I přes rozdílné konce by neměl být Gothic 4 nereálný. Proto se průběh děje možných konců vrátí v závěrečných titulkách na společnou cestu. Po Gothicu 3 pravděpodobně ale nejdříve přijde datadisk, jak řekl KaiRo při prezentaci. Konzlová verze Gothica 3 do budoucnosti vyloučena nebyla. Nyní se zkouší kompatibilita enginu. Dále přišla otázka na leveleditor pro G3. Momentálně má být editor příliš komplexní, aby mohl být vypuštěn. Po vydání hry by ale mohlo něco vyjít, bude na to více času. Stále je nejasné, jestli se na modkit bude muset čekat jako u G2 a datadisku.

Mapa
(Leveleditorem je myšlen nástroj, s nímž se do světa mohou zasazovat různé předměty apod. Pro Gothic I/II je to program Spacer. Pro modelaci nových předmětu či světů se musí použít 3D Studio Max.)

Na řadu přišel i obsah sběratelské edice. Spáčův amulet, kniha artů a mapa byly potvrzeny. Mapa by měla být z látky. Co se týče CD se soundtrackem nebylo nic závazného řečeno. Sice bude k dispozici, ale není ještě jasné zda ve sběratelské edici. Making of DVD zmíněno nebylo.

Hardware

Gothic 3 běžel na Games Convention na stroji s touto konfigurací:

  • Procesor: AMD X2 3800+
  • Paměť: 2GB
  • Grafická karta: Geforce 7800GTX


I na takovém počítači se objevovaly určité problémy s výkonem jako dlouhé loadingy a zřejmé trhání. V určitých situacích zůstal obraz na několik sekund stát. Ohledně hardwarových nároků nemohly být uvedeny žádné závazné údaje, neboť hra ještě bude optimalizována. Avšak jisté je, že paměť bude skutečně důležitá. Alespoň 1 GB RAM, jinak se hra často trhá, hlavně při nahrávání z harddisku. Co se procesoru týče, byly uvedeny protichůdné údaje. KaiRo mluvil o tom, že CPU není tak důležitý a Gothic 3 si budete moci zahrát již na frekvenci 1,8-2 GHz. Jeden z pracovníku Deep Silveru ale v rozhovoru na jevišti mimo prezentaci zmínil, že hra bude na procesoru hodně závislá.

Krajina II
Kritika

Aktuální Verze Gothica 3 ukazuje hodně úhledných věcí, ovšem také pár méně hezkých. Začínají u dlouhého spouštění hry, pokračují přes velké riziko spadnutí a končí u nehotových věcí. K posledním vadám patří poklesy výkonu v určitých situacích, plápolající a částečně velmi špatné, to znamená úplně mlhavé textury, nedodělané moře a rozbředlá tráva. Problémy s trávou má vyřešit, podle údajů pracovníků Deep Silveru, patch pro ovladače grafických karet, který vyjde s nejaktuálnější verzí. Nehotové moře je momentálně zcela rovné a opatřené pohybující se texturou. Ještě u něj chybí shadery, jak řekl jeden z pracovníků Deep Silveru. Ve fan interviev se mluvilo i o "skutečných (geometrických) vlnách". Nic takového ale vidět nebylo.

Interakce postavy s předměty také ještě ještě nefunguje stoprocentně. Například při kouření vodní dýmky byla hubice správně vedena do úst, ale ruka hráče byla tak šikmo, že byla zatočena do úplně opačného směru a sahala do vzduchu.

Závěrem

První vstup do světa Gothica 3 a první kroky skrz pouštní městečko, v němž aktuální demo začínalo, přinesly určitý "wow-efekt", který se znovu hlásil například při vstupu do arény s několikapatrovými ochozy pro diváky. Svět a to, co se v něm skrývá, je velmi detailně a úhledně zařízeno. Nové možnosti u magie jsou zajímavé a zasloužily by si podrobnější test.

Vedle spousty nových věcí jsou také takové, které vzpomínají na minulé díly. Nový systém boje zanechal dobrý dojem a interface (inventář a další...) se dá intuitivně ovládat myší. Nedodělané věci se samozřejmě dají svést na nehotovou verzi hry. Je-li tato beta skutečně ta nejnovější, musejí být určité pochybnosti o pevně stanoveném datumu vydání. Při prezentaci sice bylo několikrát potvrzeno, že tento termín je absolutně fixně dán, ale prací, které musí být na předvedené verzi provedeny, není zdaleka málo.

Sečteno a podtrženo. Gothic 3 zanechává hodně nových a nanejvýš pozitivních dojmů, ale při vidině rychle utíkajícího zbytku času také několik ne neoprávněných pochybností.

originální verze článku

Načítám data ...
Nahoru