Gothic 3 - Preview @ NexXt Magazin - 02/09/06

Překlad: El Kamil

Vývojáři z Piranha Bytes zkusí s Gothicem 3 navázat na úspěšnou sérii. A letos to bude obtížnější než kdy jindy, jelikož před nimi stojí tvrdý soupeř - již před časem vydaný Oblivion. Jestli hra skutečně obstojí ve spleti tvrdých nároků a velkých očekávní, jsme zkusili zjistit na Games Convention.

Začátek se starými známými

Gothic 3 začíná tam, kde Gothic 2 skončil. Po dlouhé cestě připlouvá hrdina do Myrtany. Nabídne se mu hrozný pohled: Lidé jsou porobeni skřetům. Pouze několik málo jedinců na severu a jihu země odolává. Hráč se může sám rozhodnout, vlajku které strany bude hájit.

Přesvědčivá grafika a gigantická atmosféra

Nový Gothic vás pohostí - jak už bylo vidět na screenshotech - vynikající grafikou. Vývojáři do ní zapracovali spousty detailů. Krajina je navržena zcela od ruky. Hustá atmosféra je jedním z kamenů celé hry a tím převyšuje konkurenční Oblivion. Hra nabídne rozdílné krajiny. Nyní dokonce i rozsáhlou poušť. Kdo si pod slovem 'poušť' vybaví ponurou krajinu plnou zlatého písku, bude ve hře positivně překvapen. Vše vypadá velmi věrohodně, což také může vězet v malé expedici, kterou vývojáři podstoupili.

Novinky a optimalizace

Značnou optimalizací prošel systém bojů. Nyní je jejich ovládání mnohem jednoduší. Nová kategorie "dlouhé zbraně", v níž najdete třeba hole a kopí, je rozhodně také k užitku. Kdo Gothic zná, ví, že svou roli hraje i magie. Nicméně na základě mystických událostí ji musíte nejdříve znovu objevit. Celkově upraven byl rovněž inventář. Nyní je přehlednější a provázaný s jinými obrazovkami.

Dobrá pověst v příběhu

O nějakém lineárním hraní nemůže být u Gothicu řeč. Jak již výše zmíněno, hrdina se sám rozhoduje, za kterou stranu bude bojovat. Vývojáři zdůrazňují, že každý charakter - a je jedno jak důležitý pro příběh - může zemřít, aniž byste se dostali do slepé příběhové uličky. Také pověst hraje důležitou roli. Pokud se o vás bude povídat, že jste podvodníci, připlete se vám do cesty mnoho potíží. Kvůli špatné pověsti vás například nepustí stráže do určítých důležitých lokací.

Stále hodně práce

Ale i přes všechnu euforii a očekávání: Piranha Bytes před sebou ještě mají dost práce. Na Games Convention hra až nadprůměrně padala. Radost z aktuální verze hry ale kazí i závažné bugy. Pokud by se měl Gothic 3 utkat s Oblivionem, musí vývojáři ještě zapracovat. A do data vydání už konec konců moc nechybí.

První dojem

Gothic 3 se definitivně pasuje do role uchazeče o titul "Hra roku 2006". Třetí část nabízí dobrý příběh, který při tom nepůsobí lineárně. Grafika musí přesvědčit každého na celé čáře. Vylepšení v bojovém systému také nahrávají úspěšnému probití se hrou. Jen bugy by měly být ošetřeny, pak nebude stát bezmezné zábavě nic v cestě.

originální verze článku

Načítám data ...
Nahoru