Gothic 3 - Preview @ Gamestar.de - 02/09/06

Překlad: El Kamil

Jedná se o ostříhanou verzi článku. Celé preview najdete ve vydání německého Gamestaru 10/06

Tři roky a čtyři preview jsme museli čekat na tento okamžik: Téměř plně hratelná verze nejočekávanějšího RPG v našich rukou - Gothic 3 přichází!

"Vystřízlivění přišlo brzo", psal kolega Schmidt v květnu 2005 po E3 na základě svého prvního kontaktu s hratelnou verzí Gothica 3. "Verze bez příběhu, bez hádanek, bez questů", která nezodpověděla žádné otázky, to byl jeho souhrn k tehdy předvedenému kousku. Přesně rok na to resumoval ze stejného místa Markus Schwerdtel: "Z částí bude hra." Poté co bylo datum vydání pevně stanoveno na 13.října 2006, byl nejvyšší čas pro preview-verzi. Ovšem současná alpha-verze běžela na našich strojích nestabilně - definitivní jasno bude až po testu, který vám přineseme v dalším čísle.

Pravý dojem

I bez hraní předchůdců se v Gothicu 3 ihned najdete. Veteráni nemají žádné herní výhody, ale tučný bonus k atmosféře: Tak potkáte sem a tam kamarády z loďní party ze závěru Gothica 2. Ten končil právě odjezdem z ostrova Khorinis na pevninu Myrtana. Třetí část na tuto nit navazuje, takže znalci Gothica si ji mohou dát do spojitosti s novým dějem. Nováčkům pak pomohou dialogová menu u odpovídajích charakterů, která budou obsahovat i možnosti typu "Nemůžu si na tebe vzpomenout, kdo vůbec jsi?" Tím o vašem protějšku zjistíte, co musíte. A mnoho toho není. Jelikož v Gothicu 3 máte téměř úplnou dějovou svobodu. Jestli budete pracovat pro vládnoucí skřety a lovit rebely, bojovat na straně králových přívrženců a osvobozovat sedm měst od skřetího útisku nebo zvolíte zamotanou cestu vrahů někde uprostřed dvou radikálních stran, to všechno je vaše věc. Liší se hráč od hráče. Třeba náš redaktor hrál během zkušební hry automaticky na straně rebelů. Žádná jiná alternativa pro něj neexistovala, jiné jednání by pro něj nebyla zábava. Jiným to připadalo nudné a tak se přidali na stranu neprůhledných vrahů.

Hra vs. statistika

Hra již od svého začátku vyžaduje hráčova rozhodnutí. Tak máte chytit pár uprchlých otroků. Pokud na to přistoupíte a úkol skutečně provedete, pomůže to vaší pověsti u skřetů, avšak poškodí té u rebelů. Bez odpovídající pověsti zůstanou vaše dveře zavřeny a úkoly utajeny. Tento systém pověsti ("Relationship based Gameplay") fungoval v naší verzi opravdu dobře. Ovšem kvůli častým pádům hry jsme nemohli komplexně vyzkoušet vztahy mezi frakcemi. Dojem v každém případě dělá, jak jsou samotné jednoduché úkoly, jako obstarání potravy pro rebely, zapojeny do různých souvislostí, čímž se zábava ještě násobí. Velkolépé také je, jak můžete ctižádostivého velitele skřetů poštvat proti jeho vůdci. V pozadí toho je vždy zdar v blízkém lese opevněných rebelů. Ti pak mají díky vzájemnému zabíjení v řadách skřetů s oslabeným protivníkem lehčí hraní. Nové ovládání boje pouze s myší jde ihned dobře od ruky.

Když jsme vykoupili z jednoho pracovního tábora skřetů normařana, zavedl nás k dříve utajenému průsmyku do Nordmaru a tím šel děj dál. Objasňovaný cíl tvůrců Gothica - motivace k hraní kvůli příběhu a ne kvůli zvýšení abstraktních statistik - je na takových místech dosažena.

Koně a dámy

Rozsáhlým herním světem (čtyřikrát větší jako u předchůdců) se pohybujete pěšky. Konec. Tečka. Žádná jezdecká zvířata, žádní letající pegasové a žádné metro. Existují dvě rychlosti: běh a rychlý běh. Život chodce ulehčí teleportovací kameny k různým důležitým místům. Ty posbíráte sem a tam během příběhu. Na otázku, proč nebudou integrována žádná jezdecká zvířata, nám producent Michael Paeck odpověděl: "Koně se prostě a jednoduše nedají do hry věrohodně zasadit. Obzláště boje na nich. Jaký má význam cválat po světě s koněm ale neohánět se na něm sekerou? Než bychom akceptovali takové mezery v našem světe, radši celý element odložíme." Také ženy nehrají v G3 žádnou roli. Čas na nějaké silné romance bezejmenný hrdina nemá. Ale možná je naprogramování věrohodné umělé inteligence žen daleko složitější než pár zapadajících koníčků.

Závěr

Michael Trier: "Vynořit se z tohoto neuvěřitelně temného světa je těžké. Pokud tedy alpha verze právě nespadne. Děj a prolínající se linie úkolů jsou již od začátku vysoce motivující. K tomu připočtěme trvanlivost hry a vztahy plné emocí,které jsem si k většině charakterů vypracoval. Tak tomu bylo naposledy v Baldur's Gate 2. Gothic 3 má veškeré předpoklady, aby se stal nejlepší hrou roku - minimálně."

Potenciál: vynikající

originální verze článku

Načítám data ...
Nahoru