Interview s Michalem Balaszczukem o Zaklínači - 09/04/07

Hra The Witcher (Zaklínač) je jedna z mála RPG hier, ktorú mnohí označujú ako priameho konkurenta Gothicu 3. Silný príbeh opierajúci sa o známu románovú ságu Andrzeja Sapkowskeho a jeho nenapodobiteľný fantasy svet s charizmatickým hrdinom Geraltom, uzrie svetlá monitorov v septembri tohto roku. Vyspovedali sme preto Michala Balaszczuka, vedúcu osobnosť CD Projektu, nech nám prezradí niečo viac o ich pripravovanom titule. Piranha Bytes, traste sa... Zaklínač je tu!

za Gothicz.net: Gaspy

Gothicz.net: Mohol by si sa nám predstaviť? Kto si a akú funkciu zastávaš v CD Projekte?


Michal B.:Volám sa Michal Balaszczuk a pracujem s PR tímom CD Projektu.


Gothicz.net: Prečo ste sa rozhodli spraviť hru práve na motív knihy Zaklínač? Neľutujete, že ste tak prišli o príležitosť vytvoriť vlastný príbeh s vlastným svetom, hrdinom a pravidlami? Ako veľmi je hra ovplyvnená knihami A.Sapkowského?


Michal B.:Rozhodli sme sa tak na základe jeho myšlienok a nápadov, k vytvoreniu RPG titulu pre skúsenejších hráčov a svet vytvorený Sapkowského novelami bol pre nás jednoducho perfektný. Predsa len - je to Sapkowski - nerozmýšľaš nad tým čo môžeš stratiť, ale získať :).
Mali sme možnosť zviditeľniť a opísať tento svet ako kompletnú a súvisiacu časť, čo bolo pre nás veľkou výzvou. Príbeh je stavaný tak, aby bol zrozumiteľný pre ľudí čo knihu čítali, ako aj pre tých ktorí budú so Zaklínačom v kontakte po prvý raz. Nájdete tam len zopár zmienok či odkazov, ktoré zaujmú verných fanúšikov. To čo sme vlastne chceli zachovať bola atmosféra, humor a knižná predloha, a to má hlavný vplyv. Verím, že sa nám to podarilo.


Gothicz.net: Spolupracuje s vami teda aj sám veľký Sapkowski? Koľko ľudí sa momentálne podieľa na výrobe Zaklínača?


Michal B.:Andrzej Sapkowski sa už aktívne nepodieľa na samotnom vývoji, aj keď je občas nenahraditeľným zdrojom vedomostí a inšpirácie. Na hre pracuje 60 ľudí, z nich zopár externých pracovníkov.


Gothicz.net: Vydanie hry sa blíži. Na čom musíte neustále pracovať?


Michal B.:Dátum uverejnenia je plánovaný na september. Hru neustále vylepšujeme po grafickej stránke, príbehovej a dolaďujeme zopár technických záležitostí. A samozrejme vo vývoji je lokalizácia hry. Zaklínač bude uvoľnený v 13 jazykoch.


Gothicz.net: Aký schopnosti má hlavný hrdina Geralt a aká je najlepšia featura hry?


Michal B.:K získaniu je 250 schopností, ale nemôžete ich mať všetky. Schopnosti popisujú vaše bojové techniky, magické vlohy a iné ďalšie featury vo veľkej rozmanitosti postupov, ktorými budete váš charakter vyvíjať. Jedna z najzaujímavejších featur je alchýmia, za pomoci ktorej si vytvoríte vlastný elixír, založený na skúsenostiach a vedomostiach získaných počas hrania.


Gothicz.net: Čo mi môžeš povedať o audio - vizuálnej stránke Zaklínača? Pripravujete aj oficiálny soundtrack s hudbou z hry?


Michal B.:Čo sa grafiky týka, tešiť sa môžete na DirectX 9c renderer využívajúci vlastnosti najnovších grafických kariet s podporou normal mappingu, shaderov, jemných tieňov a podobne. Flóra je generovaná pomocou SpeedTree, herné prostredie sa dynamicky mení, čo je spôsobené využívaním efektov počasia. Witcher ponúka teda širokú rozmanitosť grafických efektov. Všetky animácie v hre sú založené na motion capture systéme a sú ich stovky. Vďaka tomu vyzerá napríklad väčšina súbojov naozaj veľkolepo. Zvuk a hudba sú pripravované dvoma skladateľmi Adamom Skorupaom a Pawlom Blaszczakom. Odviedli skutočne výbornú prácu a už si môžete vypočuť niekoľko ukážok na našej oficiálnej stránke thewitcher.com v sekcií hudba a trailery. Soundtrack je plánovaný.


Gothicz.net: Zvažovali ste aj zavedenie multiplayeru alebo ste od začiatku vývoja počítali len s hrou pre jedného hráča?


Michal B.:Zaklínač znamenal od samého začiatku len hru pre jedného, kedže hlavný zámer bol vyrozprávať veľký príbeh a stotožniť sa s Geraltom ako hlavným hrdinom.


Gothicz.net: Aký dlhý čas nám zaberie dokončenie hlavnej príbehovej línie ? Je Geralt tichým hrdinom alebo môžeme od neho očakávať nejaké vtipné hlášky?


Michal B.:Dokončenie hlavného príbehu zaberie približne 40 hodín a dokončenie vedľajších úloh asi ďalších 40. Geralt nie je typickým vtipkárom, ale môžete očakávať špecifický humor v dialógoch.


Gothicz.net: A čo interakcia s okolím... Môžem zabiť všetko čo sa hýbe?


Michal B.:V podstate môžeš v hre zabiť množstvo nepriateľov - nie iba príšery. I keď treba si uvedomiť, že Geralt nie je prostým zabijakom. To je dôvod prečo v hre narazíte na skupinu charakterov (dôležité NPC postavy), ktoré nebude možné zabiť. Zaklínač je hra so silnou zápletkou a v hre sú postavy ktoré posúvajú príbeh ďalej. Zabíjať ich je nezmyselné. A ako hovoríme, Zaklínač je hlavne veľký príbeh s jedinečným hrdinom. Veríme, že príbeh je natoľko silný, že nikoho nenapadne akcia typu : "Chcem zabiť každého v tomto prekliatom meste" J.Sloboda pre nás znamená morálne rozhodovanie sa a vývoj postavy a nie že si budem robiť čo ma napadne. Nie je to ten typ hry. Ale...všetci šialení zabijaci môžu spať v kľude. V hre je množstvo postáv, ktoré môžete zabiť.


Gothicz.net: Povedz mi niečo o bojovom systéme. (Aké výhody má používanie mágie a meča) Aké kúzla hrdina ovláda?


Michal B.:Vždy sme uvažovali nad súbojmi prebiehajúce v reálnom čase, ktoré by boli extrémne dynamické a pre hráčov zaujímavé. Vyriešili sme to arkádovým prvkom založenom na vykonávaní určitých bojových sekvencí. Najprv nepriateľa zameriate, v správnom momente na neho kliknete a dokončíte kombo. Nie je to veľmi zložité ale musíte zostať v strehu a sústredení. V hre je 6 (šesť) typov bojových štýlov mečom (obľúbena zbraň Zaklínača) ktoré môžete podporiť mágiou. Stači vám nájisť určitú rovnováhu medzi používaním meča a mágie na istý typ neprateľa, a stanete sa majstrom . V gilde zaklínačov majú pre magické kúzla pomenovanie "znamenia". V hre je 5 rôznych typov znamení : telekinetické Aard (priťahovanie predmetov), ohnivo-útočné Igni (plamenné útoky), ochranné Quen (ochranná aura), Axii na ovládanie mysle protivníkov a znamenie Yrden (neviditeľné pasce).


Gothicz.net: Naša fanstránka Gothicz.net je hlavne o sérí Gothic. Hral si túto hru?


Michal B.:Samozrejme že áno. Gothic je (hlavne 1. a 2. diel) v Poľsku veľmi populárny, a tiež medzi fanúšikmi Zaklínača.


Gothicz.net: Myslíš, že má Zaklínač potenciál prekonať Gothic 3 a stať sa najlepšou RPG hrou roku?


Michal B.:Každá nová hra môže byť lepšia ako predchádzajúca podobného žánru a tak zaujať viacerých hráčov. To je dôvod prečo sa hry neustále vyvíjajú. V Zaklínačovi je množstvo vylepšení, ktoré hru robia jedinečnou, áno myslíme si že Zaklínač je pripravený stať sa najlepším RPG titulom roku!


Gothicz.net: Dočkáme sa datadisku alebo pokračovania?


Michal B.:Všetko je len vo fázi plánovania.


Gothicz.net: Chcel by si niečo odkázať fanúšikom?


Michal B.:Pozdravujem všetkých Gothic fanúšikov v Česku, dúfam že si hranie Zaklínača užijete rovnako dobre ako hranie Gothic :).


Gothicz.net: Ďakujeme za rozhovor a tvoj čas.


Kontaktovali sme aj team Piranha Bytes s otázkou, či majú obavy z odvážnych vyhlásení Michala, načo sa chlapci z PB len pousmiali a zaželali Zaklínačovi veľa šťastia. :))

Zaklínače si můžete předobjednat na Xzone.cz.

Načítám data ...
Nahoru