WoG test: Dojmy

Sekce: Gothic 3 / Vydáno: 4.10.2006 09:26 / Autor: El Kamil / Trvalý odkaz
Dnes pokračujeme v reportáži z testu Gothica 3 na serveru worldofgothic.de. Včera sepsal své dojmy tester jménem Nachtwanderer a zde vám přinášíme výtah z jeho příspěvku.

Na začátek je nutno poznamenat, že hraje starou "preview-verzi" na stroji s následující konfigurací: Windows XP SP2, DirectX 9.0c, AMD 64 X2 3800+ Dual Core, 2048 MB RAM, GeForce 7900GS s 256 MB a Forceware 91.47, zvuková karta Audigy 2 ZS. Nyní už jeho dojmy.

Napjatě sleduji pěkně udělané intro, hned poté se nacházím přímo ve středu boje. Puuh, co to je, ovládání je trochu nezvyk, okamžitě se dívám do menu a zkouším najít zažité ovládání přes klávesnici... Ale neúspěšně, nic takového neexistuje. S bojem jsem za chvíli hotov. Poslední protivníci křičí "úúúústuuuup", čímž mě hra ihned na začátku donutí k smíchu. Dabing v Gothicu byl vždycky perfektní a to naštěstí zůstalo i u G3. Ozvučení (dabing, hudba) je prostě vynikající a nese s sebou spoustu herní atmosféry.

Staří známí jsou také u toho: Diego, Milten a Gorn, Lestr je nedaleko, bohužel nikdo z nich mi na začátku moc neřekne. Ahoj, my jsme hrdinové, vyhráli jsme pro království spoustu bitev, kde jsou vavříny, orchestr, poháry, medaile, ceny, zlato atd. Ach ano, království je ve válce a má jiné starosti, takže do boje!

Grafika je překrásná, spousta věcí nyní vypadá jinak, jako například rostliny, které hrdina sbírá. Napjatě se rozhlížím po krajině před městskými branami, běžím pár kroků dále a sbírám první rostliny. Animace, když zvedáte nějaký předmět, je trochu hloupá a moc se mi nelíbí (působí tak nějak hodně přehnaně), ale to je jen vada na kráse.

Hra se trhá, i když mám dobrý počítač (nyní pouze 1 GB RAM). Pohled na LED-diody na harddisku mi prozradí proč: není to v grafické kartě ani v procesoru, ale v RAMce: hra potřebuje více RAM, svět je obrovský, kompletně se nahraje do paměti a když ta nestačí, naplňuje se i pevný disk, kterí je ale mnohonásobně pomalejší než RAM. To ale bude pravděpodobně ve finální verzi zlepšeno, hraji brzkou (neoptimalizovanou) verzi. Takže běžím do obchodu a kupuju další 2 512ky.

Po jejich zasazení hra běží daleko plynuleji, už žádné trhání (a když, tak jenom velmi krátké a nerušící při nahrávání). Verze, kterou hraji (preview verze), běží nad očekávání stabilně, hrál jsem hru cca 6 hodin a spadla jen dvakrát (access violation). Žádný další vliv na hru chyba neměla - hru jsem mohl ihned bezproblému znovu spustit a dále hrát.

Hra je pro mě nějakým způsobem jiná než G1, G2 a datadisk, jak, to ještě nemohu přesně popsat. Spustu je toho pro mě nového (možná věc zvyku). Ale líbí se mi, svět je obrovský, spousta věcí k objevování, což nám všem připraví spoustu radosti. Existuje spusta novým monster a bestií, krajina je vytvořena s větší láskou k detailům, z nichž mi někdy naskakuje husí kůže (jednu noc jsem zdálky pozoroval zničené město, které nějakým způsobem působilo neskutečně, jako ze zlého snu, ale ještě jsem se tam nepodíval). Používat pochodně je zábava, ukáže se pěkné světlo a dynamické stíny, obzvláště v jeskyních to vypadá pěkně.


Pro ilustraci světla pochodně vám ještě přinášíme screenshoty z jeskyně, které Nachtwanderer vytípl.

Načítám data ...
Nahoru