Gothic 3: Forsaken Gods - GC Dojmy

Autor: Paulie
Vydáno: 30.8.2008

Jedním z hlavních důvodů cesty na GC byla právě možnost dostat se k hraní G3A. Jistě všichni znáte ten slastný pocit, když máte něco dřív než ostatní a pak se můžete pochlubit. Je to smutné, ale za hraní G3A se skoro stydím. Můj osobní názor je, že JoWood minimálně neměl dávat práci Indickému studiu. Ale peníze jsou peníze. V lepší případě neměl G3A vůbec začít vyvíjet, ani jako most mezi G3 a Arcania: A Gothic Tale. A proč tohle vlastně říkám? Posuďte sami, jestli je mé rozhořčení na místě.

Po uvolnění jednoho z PC jsme se nedočkavě vrhli do víru hry a nestačili se divit. Po pěkně zpracovaném menu a loadovací obrazovce naskočila hra. My byli opět v roli bezejménného hrdiny v nějakém době. Vyšli jsme ven a k nemalému překvapení jsem poznal Silden. Kontrola mapy to potvrdila. Takže přece jen žádný nový svět, jaká to škoda. Ale i ten starý je nepříjemně ořezaný. Tohle má stačit?

Pár kroků od domu se objevil první problém, zásek. Hra se sekla a po pár vteřinách opět ožila. Zvláštní. Dali jsme se do prozkoumávání krajiny. Cestou jsme narazili na NPC bez hlavy zatímco navedlejším monitoru jsem zahlédl na volně levitující hlavu na úplně jiném místě herního světa. Vyzkoušeli jsme si boj, který se dle mého změnil od G3 minimálně. Zvířata jsou stále stejně dotěrná a skřeti jsou patrně hloupější než předtím. Jak sami uvidíte v chystaném videu, nedělá jim problém povraždit se při souboji se mnou navzájem. Nicméně faktem zůstává, že obyčejného divočáka jsem odrovnal na dvě rány nebo tři rány.

Celý svět mi připadal až žalostně přeplněný. A to nebyly k vidění téměř žádné NPC! Na spoustě míst byly až téměr násilně napěchované skřetí tábory tvořené stany nejrůznějších podob a ohništi. Trelis získal nemalé předměstí i s novým, prozatím záhadným, chrámem. Naše další kroky směřovali k Varantu. Jak jsem sice říkal, svět je ořezaný, ale koho by nezajímalo, jak může vypadat nová hranice, která by měla zamezit návštěvě pouště?
Jaké bylo naše zděšení, když jsme uviděli nekonečnou žlutou plochu! Žádná hranice se nekonala. Myrtanská krajina volně přecházela ve žluté netexturované a patrně nekonečné pole. Tohle chlapci nezvládli.

Během celé hrací doby, což v našem případě činilo zhruba 20 až 25 minut hra vytuhla bezpočetkrát. Tím se plynule dostávám k HW nárokům, které pravda nejsou oficiální, možná ani jisté, ale nás srazily na kolena. Charlymu se povedlo vyfotit cedulku (viz. obrázek) u jednoho z PC s informacemi o HW. Sami si teď asi uděláte představu o tom, jak může tohle někdo myslet vážně a prezentovat takovou hru? Hru, která padá (párkrát se to stalo na sousedních PC), seká se a jede na střední detaily na takovém stroji a přitom se kouše víc, než G3 s plnými detaily a rozlišením 1600x1200 na mém dva roky starém stroji! A je nutno dodat, že se mi nekouše vlastně vůbec. Rozhodně ne takovým způsobem.

Nerad bych tu šířil paniku nebo se vám snažil hru znechutit už před vydáním, ale já znechucen jsem. Nepochopím, jak si může JoWood nebo zmíněná indická firma dovolit něco takového prezentovat na veletrhu velikosti GC. To, co jsem viděl a hrál rozhodně není hra hodná mého zájmu a obávám se, že JoWood právě přišel o zákazníka.

Jiné názory

Charly: Můj dojem z Gothcic 3: Forsaken Gods byl značně rozpačitý. Vezmu to popořadě:

Grafika: v podstatě stejná jako u Gothic 3. To samo o sobě bych nepovažoval za žádný hendikep, protože grafika G3 byla podle mě naprosto bezkonkurenční, nicméně vzhled není všechno. Indičtí vývojáři zjevně pracují s původním G3 enginem a protože ten byl vyvinut jinou firmou, zřejmě s ním dost zápasí. Duchovité postavy, volně poletující nesmrtelné stíny, a několikasekundové záškuby jsou toho jasným signálem.

Příběh: prezentovaná hra byla zcela zjevně ve fázi těžké nedodělanosti. Poté, co jsme přiběhli k jednomu chrámu (viz první prezentované video) začal skřetoň mumlat něco o zákazu vstupu, ale po vstoupení do chrámu se žádná akce nekonala. Nezkusili jsme splnit žádný úkol, protože na to v davu jednoduše nebyl čas ani klid, takže k tomu se nic detailnějšího říct nedá, ani pozitivního, ani negativního.

Nové věci: Na dialogy a jejich pročítání nebyl čas, ani na hledání nových zbraní či zbrojí, ale jednoho jsem si všimnul - mrchožroutů je více druhů a jsou ve větších skupinách. Je možné (a pravděpodobné) že něco podobného je i u ostatních potvor.

Umělá inteligence: Sledoval jsem souboj jednoho hráče se skupinou asi patnácti mrchožroutů. Neměl s nimi žádný problém, protože útočili max po dvou a zbytek jednosuše stál a kvákal v půlkruhu kolem, jako kdyby fandili při boxu. Připadalo mi to jako lehké vylepšení oproti Gothic 3, ale možná si to jenom namlouvám.

Souboje: Jiný hráč zase plnil úkol v aréně - nepamatuji si které město - a souboje vypadaly zcela identicky s původním G3 - klikklikklikklikklikklikklikklikklikklikklik vítěz! NPC prostě nebyly schopné pořádného šermu a jestli byla nějaká změna v soubojovém systému, tak byla dobře skryta.

Nedodělanosti: Nejvíc mě fascinoval otazníček místo v původní hře nedodělaného perku. Možná jsem hnidopich, ale aby datadisk byl pozadu za community patchem pro G3 mi přijde jako hodně silné kafe.

Závěr: Indické studio dostalo šanci vytáhnout se na výsluní a ukázat světu co umí. Prozatím propadlo na celé čáře.

PS: jeden můj kolega z práce (na GC mě viděl, ale já jeho ne) mi zcela nezávisle na mých pocitech sdělil "Jak se ti líbil G3 Addon? Že se to nechutně sekalo?"

El Kamil: Ačkoli jsem se k ořezanému světu v datadisku zpočátku stavěl s odporem, nyní mi to nepříjde jako tak špatný nápad. Myrtana je tou nejlepší částí hry a když se do ní zhutní celý příběh, možná by ta hra mohla mít i nějakou atmosféru. Nicméně JoWooD a Trine Games se musí ještě pořádně snažit. Nevím, z jaké fáze vývoje pochází verze prezentovaná na GC, ale pokud chtějí navnadit hráče na Arcanii a napravit pošramocenou reputaci série, musí rozhodně hru pořádně odbugovat a hlavně dokončit - viz zmíněná hranice Varantu (Nordmar jsme neviděli) a také dialogy. Při hraní jsme narazili na NPC, která místo dialogů "říkala" věty jako: "Tady budou nějaké řeči..." atp.

I přes všechny ty neduhy, které Paulie vyjmenoval, se za hraní datadisku nestydím. Naopak jsem se tím celkem bavil, hltal každou novou chatrč kolem Trelis a každý stan u Montery. Těžko říct, jestli je to tím, že to byl jeden z mála okamžiků, kdy jsem si mohl zahrát Gothic 3 na "plné" detaily, nicméně, musím se ztotožnit s myšlenkou, kterou vyřkl Tonyskate: Komu se líbil Gothic 3, bude se mu líbit i Forsaken Gods. A pokud bude k dispozici za rozumnou cenu, nejspíše si jej i koupím :).

Načítám data ...
Nahoru