Dojmy z Games Convention - 25/08/06

Autor: El Kamil

Díky Dylerovi z našeho mateřského serveru HotGames.cz jsem měl možnost navštívit Games Convention v německém Lipsku. Dostalo se mi tak příležitosti nahlédnout pod kabát letošní pecce podzimu - Gothicu 3.

Gothic 3 si návštěvníci mohli vyzkoušet u stánku Deep Silveru. Vzhledem k ostatním vystavovatelům by se jeho velikost dala zařadit do průměru - čtvercový půdorys, kolem něj vysoké černé stěny s vyvěšenými artworky z vystavovaných her, mezi nimiž nechyběl ani ten z Gothica 3 s motivem Xardase. Do vlastního stánku se dalo dostat dvěma velkými vchody. Snad tři čtvrtiny celé plochy zabíralo pódium s obrovskou obrazovkou a prostor před ním, kde se při prezentacích jednotlivých her (Anno 1701, Die Gilde 2, Paraworld a další) na sebe tlačily davy lidí. O to víc když se jednalo o Gothic 3.

Velký artwork Xardase, který zdobil stěnu stánku Deep Silveru.
V rohu herny Gothica 3 stál panák normarského válečníka v životní velikosti.
Samotné mašiny, na kterých běžel Gothic 3, se nacházely v doslova malinké místnůstce - nebo spíš chlívku. Rozměry maximálně 3x3 metry, kolem opět černé stěny a dovnitř jeden vchod (víc by se jich tam ani nevešlo). U něj vždy stál nějaký "bodyguard". Nejdříve holohlavý a namakaný chlapík, který vypadal skutečně drsně, poté kdosi od JoWooDu, jehož od pohledu znám, ale na jméno si ani za boha nemůžu vzpomenout, a něhož tahle stráž evidetně nudila, a nakonec milá, nakrátko střižená blondýnka od Deep Silveru, která si sem tam povídala s návštěvníky a kterou to naopak od svého zmíněného kamaráda z JoWooDu bavilo.

A před vchodem jak jinak než davy - tím chci říci DAVY - lidí. I když zase taková katastrofa to nebyla. Když člověk přišel, trvalo mu při dobré vůli tak půl hodiny, než se procpal k vchodu a byl vpuštěn do "PC roomu". Ano - fungovalo to totiž tak, že pokaždé, když někdo místnůstku opustil, spustil se takový automatický mechanismus, kdy se každý chtěl dostat za každou cenu co nejblíže vchodu, v případě těch, co už u něj byli, dovnitř. Zákon silnějšího evidentně platí, a tak jsem se přes Němce tlačil a tlačil. Po chvilce stání na samém prahu vchodu a nakukování na zářící monitory, na mě onen chlapík z JoWooDu pokynul, že můžu dovnitř. Což asi muselo trochu naštvat menšího kluka stojícího vedle mě - ten čekal u vchodu již dobrých deset minut a pořád ne a ne se prodrat dál :).

Konečně jsem tedy byl na místě. V celé místnůstce bylo - pokud si dobře vzpomínám 8 (možná 9) počítačů a navíc trochu výše byly další monitory, na nichž se hra promítala pro ty, co se ještě tlačili v davu. Gothic 3 ovšem běžel jen na pěti strojích, na zbylých byla k dispozici Die Gilde 2. Okamžitě jsem vzal do ruky foťák a přes hlavy ostatních jsem začal snímat dění na monitorech. Trvalo asi deset minut, než jsem dostal příležitost postavit se k PC a pustit se do hry. Mezitím jsem ale zpozoroval, že hra se sem tam trochu trhala a někdy i spadla do woken. Jednou se stalo, že vše musel dopořádku dávat nějaký týpek v černém kvádru od Deep Silveru. Rozhodně hra nepůsobila nikterak stabilně.

Na stolku byla nalepená informativní tabulka s ovládáním hry, které bylo na první dojem vynikající. Klasika dneška. Pohyb pomocí WSAD, přičemž A a D úkroky. Stejný princip fungoval i na kurzorových klávesách, ovšem osobně si nedokážu představit, že bych to na nich hrál. Myš sloužila k otáčení a k interakci s okolím. Zvolil jsem tedy v menu novou hru. Loading trval trochu déle, odhadem minutu. Poté jsem se objevil v jedné z osad v poušti Varant. Zde samozřejmě finální hra začínat nebude, tak tomu bylo pouze v případě verze pro Games Convention. Na obrazovce se mi v mžiku objevil nápis "Quest: Finde Xardas", což přeloženo znamenalo nový úkol - najít Xardase. Dá se počítat s tím, že nebyly sestavovány nějaké speciální úkoly pro GC verzi hry a že se s tímto úkolem setkáme i ve výsledné hře.

V osadě jsem se zastavil u několika lidí a promluvil s nimi. Provedení dialogů je prakticky stejné jako dříve, nyní ovšem plně pod vládou myši. Pomocí kurzoru si vyberete příslušnou odpověď, v horní části obrazovky se pak zobrazují titulky - přesně jak jsme zvyklí z dřívějška, které lze odkliknout pravým tlačítkem myši. Celé provedení dialogů udělalo krok kupředu. Postavy přirozeně gestikulují, naklání hlavu na bok, kamera střídá různé pohledy a ještě při tom někdy lehce rotuje. A když se k tomu přidá skutečně perfektně namluvený dabing (vše bylo samozřejmě německy), který dává celému rozhovoru pořádný šmrc, atmosféra je skutečně vynikající. Postavy mluví přirozeně a přidávají důraz tam, kde ho přidat mají. Doufejme jen, že u anglické verze hry tomu bude také tak.

PC s Gothicem 3 - nedostatkové zboží.
Klid před bouří. Tak by se dala nazvat situace ve stánku Deep Silveru před zahájením prezentace Gothica 3.
Otevření inventáře, to byla další věc, kterou jsem udělal. Ač podle screenshotů vypadá všelijak (mně se na nich vůbec nelíbil), v reálu se mi opravdu líbil. Všechno přehledně uspořádané, při najetí na předmět se zobrazí okno s jeho detailnějším popisem. Z mého chudého inventáře jsem si vybral jednoruční meč a jedním kliknutím levým tlačítkem myši jsem ho na sebe nasadil. Zavřel jsem inventář a tasil. Zkusil jsem trochu bojové techniky, ale soudě dle výsledku to bude chtít ještě moře tréninku. Nakonec jsem se vydal na procházku po krajině. Držením levého controlu charakter sprintoval, s čímž zároveň logicky klesala "zásoba" staminy. Po ukončení sprintu se ale opět relativně rychle doplňovala.

Krajina pouště byla nádherná. S úžasem jsem se kochal krásnými palmami a vůbec vším porostem. Jediná věc, která se mi na krajině nelíbila, byla vykreslování trávy. Kdo hrál Oblivion, ví, o čem mluvím. Tráva se při její snížené dohlednosti "tvoří" v určité vzdálenosti od hrdiny a vypadá to poněkud tvrdě, nepěkně. Co se týče dohlednosti - vidět bylo relativně daleko, nicméně platilo pravidlo - čím dál, tím rozmazanější. Po procházce krajinou jsem se odhodlal k blízkému setkání s jiným druhem existence. Vhod přišel číhavec (artwork). Od našeho zveřejněného artworku se liší barvou. Místo hnědé je spíše zelenohnědý a na hřbetu červenohnědý. Každopádně v pohybu vypadá skvěle. V "normálním životě" (když na něj zrovna neútočíte) si může i stoupnout jen na zadní - něco jako v Gothicu 2 ještěři. Boj byl to poslední, co jsem na pecce letošního podzimu vyzkoušel. Číhavec mě nemilosrdně skolil k zemi (psal jsem, že boj budu muset potrénovat).

Tak či tak, bylo načase z minimístnůstky Gothica 3 vypadnout, jelikož ve stánku Deep Silveru právě začínala prezentace G3. K počítači na pódiu usedl již zmiňovaný chlapík z JoWooDu a mikrofon dostal do ruky Kai Rosenkranz, kterého když moderátor předstoval, narvaný stánek bouřil. První část prezentace se odehrávala v "mírném pásu" světa Gothica 3 - Myrtaně. Hráč běhal po vesnici Faring, nakukoval do pěkně zařízených interiérů a mluvil s postavami. Mimochodem - domy neměly okna, ale jen otvory ve zdi (ve tvaru oken samozřejmě), skrz které šlo vidět ven, což vypadalo vskutku skvěle. Zajímavé také bylo, když hrdina chtěl vejít do jedné pevnosti, skřetí strážce u vchodu ho zastavil svým tvrdým a chraplavým hlasem s tím, že dál nemůže, a na obrazovce vyskočil nápis, že pro vstup je potřeba, aby reputace v Nordmaru byla 75 a více.

Kai Rosenkranz. Populární člen Piranha Bytes, jehož hlavní prací je kompozice hudby, moderoval prezentaci Gothica 3. Od fanoušků se mu dostalo vřelého přivítání.


Následoval load pozice a pohled do pouště. Zde už prakticky není moc co říci. Za zmínku stojí jen zakouzlení ohnivého deště, který v této verzi hry měl poněkud špatně nastaveny textury, takže se sem tam objevovaly průhledné čtverce. Na což Kai reagoval, že to samozřejmě bude ve finální verzi naprosto v pořádku. Následovala zkouška funkčnosti ohnivé koule a střelba z luku po divokých lvech a šakalech. Luk má nově "crosshair" v podobě malé šipky. Při střílení se pěkně napíná tětiva luku a vystřelené šípy letí trajektorií odpovídající fyzikálním zákonům. Prakticky řečeno - pro přesný zásah musíte zamířit o něco výše, než má šíp letět. Na závěr ukázky z pouště přišel trénink se zbraněmi pro boj na blízko. Nejdříve bylo předvedeno pěkné kombo s jednoručním mečem, kdy hráč rychle kmital s čepelí před sebou a přitom hbitě postupoval vpřed. Následovala velká hůl skoro větší než hrdina a nakonec podivuhodná (pravděpodobně) sekera, jejíž čepel nebyla plná ale jakoby jen její kostra.

Začínal jsem se těšit, že by po představení prvních dvou regionů světa G3 mohl na řadu přijít třetí - Nordmar, ale bohužel nepřišel. S pouští skončilo představování hry a přišlo na soutěž o 10 plakátů s motivem Xardase. Vše probíhalo následovně: Kai si vymyslel nějakou hardcore otázku a ten, kdo se první přihlásí a správně odpoví, dostane plakát. Otázky to byly samozřejmě jednoduché. Například - Jak se jmenují tři části světa G3, Jak se jmenoval ostrov na konci G2 nebo třeba Co je na plakátě :). Plakáty pak šťastlivcům předávala půvabná blonďatá Miss Saska-Anhaltska. Nicméně ta o Gothicu neměla ani páru. Se soutěží skončila i celá prezentace, fanoušci odešli a Kai s nimi.

Načítám data ...
Nahoru