Interview s Christianem Wewerkou - 6.5.2007

Christian Wewerka, narozen 1961, se do paměti fanoušků série Gothic zapsal propůjčením svého hlasu Bezejmennému hrdinovi. Něco více o jeho životě, herecké kariéře a zákulisí nahrávek dabingu pro Gothic se dozvíte v našem interview od Gaspyho. Více informací o Christianovi najdete na jeho homepage.

Ahoj Christian. Ty si v Nemecku populárny herec, ale v zahraničí ťa ľudia veľmi nepoznajú. Mohol by si sa nám lepšie predstaviť?
No, až tak známy v Nemecku nie som, ale aj keď to môže znieť divne, sláva pre mňa nie je tak dôležitá ako dobre odvedená práca, ktorá by pre mňa bola zároveň zaujímavá.
Neznamená to priamo úspech povedzme v reklame a tým prípadná medializácia, ale chcem povedať, že je množstvo televíznych produkcii, o ktoré sa skutočne nezaujímam.
Prečo si sa rozhodol stať práve hercom? Mal si s tým už v mladosti nejaké skúsenosti?
Keď som mal desať rokov, chodil som s kamarátmi často do kina, v blízkosti vlakového nástupišťa v mojom rodnom meste na západe Berlína.
Zistili sme, že je možné vplížiť sa nenápadne dovnútra cez zadný východ, a samozrejme bez platenia. Trávili sme tam väčšinu času. Menili program trikrát do týždňa a tak sme mali možnosť vidieť rôzne filmy. Väčšina z nich nebola pre deti ale my sme si ich celkom užili. Myslím, že práve to vo mne vyvolalo túžbu stať sa hercom.
Nie, nebola zo mňa nijaká detská hviezda, až oveľa neskôr som získal prvé ceny za divadelné herectvo.
Kde sa cítiš lepšie, pred kamerou alebo za mikrofónom?
Sú to veľmi odlišné typy práce. Mám rád každú z nich, momentálne tú pred kamerou. Keby som si mal vybrať, uprednostnil by som pravdepodobne filmovú prácu.
Ako tráviš svoj voľný čas ? Aký je tvoj obľúbený film a hudba?
Keďže som veľmi neposedný a dlho bez pohybu nevydržím, často hrávam tenis, plážový volejbal alebo behávam. Šport je pre mňa nesmierne dôležitý. Rád sa premávam na motorke, ak to počasie dovolí.
Môj obľúbený film..hmm. Nie je ľahké pomenovať práve jeden keď ich je toľko výborných. Tak napríklad film "Hra" s Michaelom Douglas je skvelý a tak isto Sergio Leoneho "Vtedy na západe" je skutočne fantastický. Ale sú príliš odlišné, aby som ich mohol porovnať.
Inak počúvam jazz, klasiku a elektronickú hudbu. Jednoducho mám rád dobrú hudbu a kvalita je prednejšia ako žáner.
Čo si myslíš o dnešných filmoch a prečo ešte nie si v Hollywoode? V obleku vyzeráš trochu ako James Bond :)
V súčasnosti je množstvo skvelých filmov. V Hollywoode nie som, pretože ma doteraz o to nikto nepožiadal. Každý vie, že dostať sa tam nie je jednoduché. Ale však uvidíme, možno niekedy...
Čo mi môžeš povedať o tvojom novom projekte Annabel, kde si si zahral rolu Clemensa? Kto to vlastne je, vyzerá ako bezdomovec podľa toho čo som videl na obrázkoch...
Clemens je bezdomovcom, ktorý už zažil lepšie časy, ale rozhodol sa žiť mimo normálneho sveta, pretože iba tak sa cíti slobodne a svoj. Vo filme pomáha mladému homosexuálovi nájsť seba samého a ukázať mu, čo je v živote skutočne dôležité.
Počul som, že si veľký sukničkár a milovník žien. Je to pravda ?
Skutočne netuším kde si to počul, ale čoskoro sa zo mňa stane trojnásobný otecko, som šťastný so svojím vzťahom a rodinou.
Gothicz.net blahoželá k novému rodinnému prírastku. :)

A čo ty a bojové umenia? Na stránkach sa dosť chvastáš...Zbil by si ma? :)
Začal som študovať bojové umenia ako dvanásťročný. Moja mama nás vtedy aj s bratom prihlásila do veľmi renomovanej školy juda. Ako šestnásťročný som začal s karate. V období, v ktorom som začínal pomaly s herectvom, som spoznal veľmi dobrého učiteľa Gerda Waltera, ktorý otvoril prvý aikido kurz v Nemecku a tam som strávil desať rokov. Počas tohto obdobia som trénoval klasický box, kvôli filmovej úlohe na ktorej som pracoval. Mojím posledným pokusom bolo štúdium tradičného tae kwon da, štýl majstra Kwona, jedného z najlepších žijúcich trénerov. Skúsenosť vás neskôr naučí vnímať bojové umenia hlavne ako šport a nie ako násilie.
Zastavujú ťa ľudia na ulici so slovami : "Veď ty si ten herec!! Podpíš sa mi na.."...? Alebo stalo sa ti, že ťa niekto spoznal podľa hlasu?
Ako som už povedal, tak slávny zas nie som. Ale občas ma ľudia spoznávajú. Minulý týždeň som bol v UK a v obchode so sendvičmi ma oslovil jeden chlapík, ktorý mi povedal, že ma pozná z Nemecka, kde predtým žil.
A tiež pomerne často dostávam poštu od fanúšikov. Ale ľudia z Gothic komunity sú stále mojimi najvernejšími a najlepšími fanúšikmi.
Ako si sa dostal k dabovaniu bezmenného hrdinu? Mal si už nejaké kontakty v Piranha Bytes?
V nemeckých zvukových štúdiách sa pohybuje množstvo agentov vyhľadávajúcich hlasové talenty. Pred tým som pracoval v štúdiu M+S, ktoré malo na starosti zvukovú stránku Gothicu. Tam mi povedali, že mám na to ten správny hlas.
Ako to vyzerá v štúdiu počas nahrávania? Je bezmenný hrdina jedinou postavou ktorú dabuješ?
Hlavnou náplňou mojej práce pri nahrávaní, je časté opakovanie tých istých viet a fráz v rôznych variáciách. Áno, hrdina je jediný charakter, ktorému som prepožičal svoj hlas.

christian wewerka

Christian Wewerka při nahrávání dabingu G3.
Pomáhaš pri vytváraní dialógov ? Ako vyzerá tvoja spolupráca s ostatnými hercami v štúdiu a akú dlhú dobu nahrávanie zaberie?
Dialógy a všetky rozhovory k hre sú napísané už predtým, občas iba pozmeníme niekoľko viet alebo slovíčok. Nahrávanie môjho hlasu zabralo okolo 16 hodín. Jediná spolupráca prebiehala iba so zvukárom a KaiRom z Piranha Bytes.
Ako sa menil tvoj vzťah k hrdinovi počas nahrávania jednotlivých dielov? Stotožnil si sa s ním? Necítiš sa zmätený, keď hráš Gothic a počuješ svoj hlas? :)
Veľmi ma teší mať postavu akou je táto. Získavam tak prehľad a znalosti aj v iných sférach. Moje deti sa pokúšajú hrať Gothic a naozaj sa cítim zvláštne, keď z vedľajšej izby počujem vychádzať svoj vlastný hlas.
Ktorý diel série je podľa teba najlepší? Máš nejakú obľúbenú vtipnú hlášku alebo rozhovor?
Ťažko povedať, ale je to fakt dobrá otázka. Tiež by ma to zaujímalo. Možno by sme mohli spraviť hlasovanie. Ak by mi ľudia poslali ich obľúbené vtipy alebo hlášky z hry, mohol by som spraviť hlasovanie na mojej stránke.
Aké technické zariadenia ste použili při dabingu...
Samozrejme sme použili iba príslušenstvo z profesionálnych zvukových štúdii.
Takže musela byť zábava...Čo povieš na tvojho kolegu z anglickej verzie?
Yup, v štúdiu je množstvo zaujímavých ľudí a skutočne sme si to užili.
Otázka na anglického kolegu zostala nezodpovedaná, ale dovolíme si tvrdiť, že nemecká verzia je výrazne lepšia. Doporučujeme...

Si k dispozícii pre nahrávanie ďalšieho Gothica?
Ak ma ľudia z Piranha Bytes o to požiadajú a ja verím že áno, rád pôjdem do toho.
Gothic má na počítačovú hru až neuveriteľne silný príbeh a divíme sa, že ešte nikoho nenapadlo spraviť na jeho motívy film. Herca pre hlavnú úlohu by sme už aj mali čo povieš... :)
Vlastne o jednom by som aj vedel, fan projekt, v ktorom využili grafiku z hry a tak vytvorili celý príbeh. Počas nahrávania Gothicu 3 som pre nich nahovoril 2 stránky papiera.
Aké sú tvoje budúce plány?
Pracujem na niekoľkých projektoch, a chystám sa nakrútiť zopár nových filmov v blízkej budúcnosti.
Chcel by si niečo odkázať svojim fanúšikom?
Som skutočne rád, že je Gothic tak úspešný, že toľko ľudí sa o neho zaujíma a baví sa hrou. A tak isto som šťastný, že sa niektorým z nich páči moja práca na hre. Bolo pre mňa naozajstným prekvapením, všetka tá pošta od fanúšikov či príspevky v návštevnej knihe. A vždy ma to poteší...
Ďakujem ti za rozhovor a tvoj čas!
Niet začo...
Načítám data ...
Nahoru