OLOG a hra bez využití dovednostních bodů

Sekce: Série Gothic / Vydáno: 12.1.2024 12:50 / Autor: El Kamil / Trvalý odkaz
Poslední týdny se na našem Discordu zvedla vlna OLOG hraní, tj. hraní hry na jediný život, bez možnosti nahrání uložené pozice, když se něco pokazí. Smrt hrdiny znamená konec hry. Ukládání a nahrávání hry se používá pouze při přerušení hraní. Psali jsme o tom na webu už v roce 2015 - článek najdete v sekci Série Gothic - a nyní je vhodná příležitost si OLOG znovu připomenout.

Pokud hledáte nějaké výzvy v hrách Gothic, zkuste OLOG také. A zastavte se na Gothicz.net Discord, kde můžete vaši strategii hraní probrat s ostatními hráči. Možná také zjistíte různé detaily hry, o kterých jste dřív nevěděli, jelikož OLOG hry člověka nutí jít v poznání mechanik hry více do hloubky.

Jedním z promotérů OLOGu na našem Discordu je Kaiser. Kaiser se pokouší o OLOG celé trilogie. Tedy dohrát Gothic od začátku prvního dílu až po konec třetího dílu jako OLOG, tedy bez jediné smrti. Stavte se na Discord jej v jeho snažení podpořit.

Kaiserův komentář:

OLOG způsob hraní je pro mnohem zábavnější a přináší mi často značné napětí. Hra je náhle úplně jiná když nelze loadovat a každá chyba nebo náhoda ji může ukončit. Hraju tak i jiné hry jako třeba Minecraft nebo strategie Patrician, Crusader Kings a jiné, kde se sice neumírá, ale o to více se pak ocení náhodné eventy, které bych běžně v případě negativ mohl loadnout zpět.

Gothic je pro mne ale srdcovka, a protože jsem už dohrál všechny tři díly, tak se teď snažím o návazný OLOG celé série beze smrti. Snažím se striktně nezneužívat zjevných bugů a exploitů. Hodně zdaru všem, kdo také zkusí OLOG!


No LP? No problem!

Emperor, další hráč z naší komunity, úspěšně dohrál Gothic 1 OLOG rozšířený o takzvanou no-LP výzvu - hraní hry bez využití dovednostních bodů. Nelze tedy vylepšovat vlastnosti a dovednosti u učitelů a trenérů, hráč je odkázaný na předměty, např. prsteny, amulety, lektvary s trvalým účinkem, atd.

Emperorův komentář:

Ke hraní tzv. OLOGů jsem se dostal poté, co jsem první dva díly měl už mnohokrát a na všechny způsoby dohrané a zjistil jsem, že potřebuju nějakou výzvu, aby mě to bavilo hrát i nadále. Jako první se nabízelo hrát hru pokud možno co nejvíc realisticky, tedy bez možnosti vzít zpět nějaké špatné rozhodnutí a přijmout jeho důsledky. Což znamená zákaz použití save/load, když se něco ve hře nepovede. A vzít to opravdu důsledně, tedy pokud během hraní moje postava umře, hra tímto končí a musím začít znovu od začátku. K dalším jakýmsi nepsaným pravidlům patří i to, že se nesmějí využívat bugy a glitche, naopak mohu použít opětovné nahrání ve chvíli, kdy kvůli bugu nelze ve hře pokračovat, případně rovnou crashne. Po mnoha pokusech se mi to podařilo u obou dílů, přičemž jsem mohl využít dobrých znalostí her a možností, které legálně nabízely.

Po úspěšném dohrání obou her (G1 a G2NotR) jsem se rozhodl k této výzvě přidat další, totiž dohrát hru na jeden život a ještě k tomu bez využití učebních bodů. Protože jsem viděl na YT několik úspěšných dohrání (především od Saradoca), věděl jsem, že to není nemožné. Jako první jsem této zkoušce podrobil G2 NotR a musím říct, že mě to hodně bavilo, i když to leckdy bylo náročné, zvlášť, když moje postava umřela téměř na konci hry a já musel začít znovu. Na druhou stranu hra samotná nabízí ohromnou pomoc v podobě dostupných svitků a potom tu byl k dispozici Beliarův dráp, který mi postup podstatně zjednodušil.

Zbývalo stejným způsobem pokořit i první díl série, ten jsem na jeden život i bez učení dohrál několikrát, ale doposud se mi to nepovedlo v kombinaci obojího. Hra opět nabízí mnoho pomoci v podobě svitků, lektvarů, prstenů a amuletů, které umožní hru dohrát i bez učení se dovednostem, jen je ten postup pomalejší a komplikovanější. Měl jsem štěstí, že se mi to podařilo hned napoprvé, nejvíce jsem se obával, jak to bude probíhat ve Spáčově chrámu, ale nakonec se to i přes kritické okamžiky povedlo.

Hráčům, kteří by se chtěli přidat do klubu Ologářů (k nimž kromě Kaisera a mě patří ještě Milhaus - autor termínu OLOG), bych poradil především obrnit se trpělivostí a opatrností, to jsou dvě základní podmínky úspěšného ologaření. Hra spojená s nějakou výzvou mění charakter samotného hraní, vše najednou vidíte z jiné perspektivy a nutí vás vymýšlet nové taktiky a strategie. Milovníkům Gothicu rozhodně doporučuju.


Finální statististiky Emperorova no-LP OLOGu z Gothic 1 si můžete prohlédnout na následujícím screenshotu:

Načítám data ...
Nahoru