Konec Piranha Bytes?

Sekce: Série Gothic / Vydáno: 19.1.2024 14:59 / Autor: El Kamil / Trvalý odkaz
Videoherní servery poslední dny plní zprávy o konci Piranha Bytes, vývojářského studia, které má za poslední dvě a půl dekády na kontě herní série Gothic, Risen a Elex. Konec PB má být výsledkem škrtů jejich mateřské firmy Embracer Group.

Novinky tento týden přinesli redaktoři německého Gamestaru (odkaz na článek), kteří jsou se situací kolem herního studia dobře obeznámeni. Materiály k tomuto textu dále čerpáme z německé stránky World of Gothic.

Co se tedy děje?

Piranha Bytes bylo do roku 2019 nezávislé studio vlastněné několika zaměstnanci. V květnu 2019 studio koupil THQ Nordic, pod jehož hlavičkou vyšel Elex 2. THQ Nordic se sídlem ve Vídni nyní spadá pod švédskou firmu Embracer Group. Embracer za poslední roky masivně expandoval skze akvizice (seznam akvizicí na Wiki nebo tady v článku na IGN), a tak se pod jeho hlavičku kromě Piranha Bytes zařadil i velký mediální dům Koch Media (nyní Plaion, patří pod ně Deep Silver - vydavatel her Risen), čeští vývojáří Warhorse Studios, práva na herní série Borderlands, Tomb Raider a nespočet dalších.

K zásadnímu zlomu mělo dojít zhruba před rokem, kdy na poslední chvíli padla investice v hodnotě dvou miliard amerických dolarů od Saúdského investičního fondu (více v angličtině zde na Forbesu nebo The Verge). Po krachu této investice spadly akcie Embraceru skokově o 40 procent a firma ohlásila restrukturalizaci, propouštění zaměstnanců a potenciální prodej některých dceřiných společností.

Bohužel se zdá, že Piranha Bytes jsou obětí této restrukturalizace. Podle článku na Gamestaru byly zaměstnancům PB doručeny výpovědi v prosinci. Embracer chtěl studio zavírat už v listopadu, ale THQ Nordic jako přímá mateřská firma nad PB se jim snažil zajistit více času na hledání subjektu, který by PB koupil. Značky PB a Elex částečně trpí po nepříliš uspokojivých finančních výsledcích druhého Elexu, nicméně hlavní faktor k uzavření studia má být fakt, že Embracer se chce zaměřit na projekty, které mu přinesou zisk v krátké době. Tedy tituly, jež jsou již v pokročilé fázi vývoje, či před dokončením. Piranha Bytes se tak, zdá se, ocitli v nešťastné situaci, kdy po vydání Elex 2 v roce 2022 nejspíš není vývoj jejich dalšího titulu v takové fázi, aby je to ochránilo před zavřením.

Zmíněny byly i neshody přímo uvnitř PB. Studio měl v listopadu opustit Björn Pankratz, kreativní ředitel a mozek za sérií Elex. Björn chtěl údajně pokračovat na vývoji série Elex, zatímco někteří jiní zaměstnanci si přáli pracovat na případném pokračování série Gothic.

Jak Gamestar píše, kvůli legislativě v Německu ještě nebyl celý proces propouštění a uzavření studia formálně dokončen, nicméně práce PB na novém herním titulu byly zcela zastaveny. Studio tedy na papíře stále existuje, ale jedná se již jen o prázdnou schránku.

Gamestar dodává: Na základě našich informací je jisté jedno - Piranha Bytes tak, jak jsme je znali, již neexistují.

Podle Gamestaru by uzavření Piranha Bytes jako takové nemělo nijak ovlivnit Gothic Remake, který je vyvíjen španělským studiem Alkimia Interactive a na němž se žádní zaměstnanci Piranha Bytes nepodíleli. Piranha Bytes ovšem rozhodně nebodou jedinou firmou, která se dostane do problémů v důsledku změn u Embracer Group. Gamestar požádal o komentář i THQ Nordic, ten však možnost vyjádření (prozatím) odmítl.




Načítám data ...
Nahoru