Dietrich Limper odpovídá na WOG

Překlad z NJ: El Kamil
Vydáno: 16.6.2008

U televizních seriálů existuje určitý druh "bible", v níž jsou přesně charakterizovány všechny důležité postavy, aby nedocházelo k rozdílům v chování v jednotlivých řadách. Existuje něco takového u série Gothic?
Přirozeně. V Design dokumentu jsou zapsány všechny NPC a popsán jejich charakter. Také je nastínen jejich postoj k hlavním hrdinům, protože tvůrci dialogů musejí vědět, jakým tónem bude které postava mluvit.
Budou v Gothic 4 děti?
Bylo by to podle nás pěkné, kdyby města a vesnice obývaly i děti, patří prostě k běžnému životu. Musíme ovšem brát ohled na zákony v různých zemích, které například zakazují násilí vůči dětem atd. Nyní tedy na tuto otázku ještě nemužeme podat definitivní odpověď.
Jaké budou přibližné HW nároky? Poběží hra na počítačích, na kterých běžel i Gothic 3?
Vzhledem k tomu, že od vydání Gothica 3 uběhlo pár roků, budou i HW požadavky trochu jiné. Nicméně jinde jsme už řekli, že chceme, aby hra vtáhla co nejvíce hráčů, takže zkoušíme umožnit hraní i hráčům se slabším hardwarem tak, že půjdou náročné efekty vypnout apod.
Bude bojový systém v G4 jako ten starý dobrý systém z G1 a 2? V prvních dvou dílech bylo dobré, že na začátku hry byla většina nepřátel těžko k poražení, což se o systému v G3 rozhodně říct nedá. Tam se s trochou obratnosti dalo porazit každého.
Bojový systém je samozřejmě extrémně důležitý a my do něj dáváme spostu úsilí a energie. Měl by být nějakou směskou ze zručnosti hráče a schopností charakteru. Easy to learn a lifetime to master.
Když už je dána příběhová linie, jak bude vypadat konec? Jeden nebo více alternativních? Alternativní konce á la Gothic 2 (stejné, jen dle gildy různá zbroj) nebo á la Gothic 3 (různé)?
Na tomto místě nebudeme o konci příběhu nic prozrazovat, věřím, že tomu rozumíte. To by bylo jako kdybychom zveřejnili konec pořádně tlusté knížky.
Outro - ano nebo ne?
Outro je pěknou odměnou pro hráče. Samozřejmě plánujeme hru ukončit nějakým outrem.
Deset let po Gothic 3. Spadne hrdina v G3 datadisku do nějakého časového víru, který jej katapultuje do budoucnosti?
Samozřejmě ne. Těch deset let uplyne smysluplně a bude vyplněno příběhem. K datadisku se nechceme vyjadřovat. Jiný plácek.
Bude ve hře zase systém run?
Kdo ví?
Bude ve hře zachován systém boje s luky a kušemi?
Boj na dálku bude samozřejmě zachován a co jsem mohl vidět animace, tak mě opravdu očarovaly.
Budou ve hře také úkoly, kde bude potřeba více zapojit hlavu (hádanky), místo úkolu typu "Přines X" nebo "Zabij Y"?
Samozřejmě se snažíme sestavit každý úkol náročněji a vyzívavě, ale ne všechny úkolu povedou do tajemných kobek. Pokoušíme se, aby každá schopnost hráče (manuální schopnosti, znalost světa, sociální příslušnost) hrály nějakou roli, tak aby questy byly proměnlivé.
Budou ve hře nečekané události?
Samozřejmě, překvapení na vás už čekají.
Dbáte také na to, aby různé útržky informací o jižních ostrovech z předchozích částí Gothica byly v příběhu a v herním světě zohledněny? Takže bude například na nějakém ostrově poušť? Kolik ostrovů vůbec bude tvořit herní svět? A bude je hráč poznávat jeden po druhém (například jeden na kapitolu) nebo v tomto bude určitá volnost?
Ve hře budou různé klimatické zóny. Jak přesně budou rozloženy, to se nechte překvapit. A jelikož jsou ostrovy součástí Gothic univerza, sbírali jsme samozřejmě všechny informace, které se v předchozích dílech objevily.
Svět v Gothic 3 vypadal celkem pustě, pěkný byl jen s pořádnou dávkou vegetace. Rozmanitost vegetace nebyla tak dobrá jako v Gothic 1 nebo 2. V obou dílech měl člověk pocit "Ah, toto místo už odněkud znám" a všechno vypadalo jinak, takže byla vždy chuť svět prozkoumávat dál a dál... Pokusíte se tedy svět sestavit tak, aby měl hráč pořád chuť do zkoumání světa?
Pokoušíme se krajiny udělat tak různorodé, jak jen to jde. Mezi tu různorodost patří i různé klimatické zóny s různou faunou a flórou. Hráč má mít pořád motivaci ke zkoumání světa a proto pracujeme tvrdě na různých "Aha-efektech".
Bude v G4 obsah truhel opět náhodný? V G3 to lezlo trochu na nervy, když člověk našel jeskyni se dvěma truhlama a v nich nebylo nic víc než naběračka na polévku a pochodeň.
Těžké úkoly přinesou skvělé odměny, to je náš princip. Hráč musí pořád vědět, že za mimořádný výkon bude náležitě odměněn. Náhodné odměny v takovém případě nebudou, to vede jen k frustraci.
Budou v G4 piráti?
Kdo ví?
Bude hráč moci ovlivnit hrdinův vhled?
Vzhled hrdiny se bude samozřejmě neustále měnit díky zbraním a zbrojím, ano, prakticky by neměly existovat dvě stejné postavy. Každý si může svůj vlastní vzhled podle své představy upravit.
Rozdělení na kapitoly již bylo potvrzeno. Můžete také potvrdit, že se do hry vrátí také častější nové prozkoumávání lokací?
Plánujeme, že hráč se bude muset do různých lokacích nahodile vracet. Jak často se teď nedá říct, ale rozhodně to nemá být tak, že po určitém čase hráče pošleme z dané lokace pryč a už ho tam do konce hry nepřivedeme zpátky.
Už jste v plánování tak daleko, že můžete říct, jestli bude ve hře více měst nebo bude jen jedno nebo málo velkých jako v Gothic 2?
Shromáždění lidí budou dána ve všech mocnicnách deseti v dostatečném počtu.
Hardwarové požadavky nejspíš nebudou nejnižší. Budou nižší než u Gothic 3?
To je dost nemožné. Myslím, že je jasné proč.
Bude Gothic 4 posledním dílem série?
To může zodpovědět pouze JoWooD a bude ještě dlouho trvat, než na to bude někdo moci odpovědět.
V Gothic 3 někomu vadilo, že člověk měl už od začátku kompletní mapu. V Gothic 1 bylo relativně obtížné nějakou mapu získat. Nejdřív pouze k dolu, později koupit a ještě později se zakresleným skřetím územím. To působí mnohem autentičtěji. Také různé mapy v G2 (oltáře, jeskyně...) byly fajn. Bude v G4 oblast map zajímavější nebo dostaneme na začátku hry celou mapu jako v G3?
Chceme hráčům, kteří se ve světě těžce orientují, nabídnout možnost hrát s celou mapu již od začátku. Kdo chce hrát bez mapy, může si tuto možnost vypnout a mapu jednoduše zatemnit.
Jak to bude s náboženstvím, tedy s bohy atp., kteří měli na konci Gothic 3 svůj poslední výstup? Když bude ve hře opět téma "dobra" a "zla", tak k tomu přece bohové patří.
Jestli ve hře ještě bude jednoduché téma "dobra" a "zla", k tomu ještě necháme prostor pro spekulace. Nebude nikdy jednoduché zjistit, kdo je dobrý a kdo zlý. Svět bude spíš šedivý a člověk si musí své místo najít sám a to má také svůj půvab. Nicméně hrdinovy činy budou mít samozřejmě vliv na okolí. Bohové - či nadpozemské moci jsou vždy zvlášním lákadlem, které opomíná jen málo her - detaily k tomu ale zveřejníme někdy příště.
Budou ve hře nová kouzla? Budou některá ze starých kouzel vylepšena, např. pomocí telekineze zaměřím meč a poté s ním budu moci libovolně šermovat dokola a také někoho zranit?
Nová kouzla samozřejmě budou, narazíte ovšem i na variace na známá kouzla. Podrobnosti si zatím necháme pro sete, ale ten nápad je opravdu zajímavý.
Bude v Gothic 4 možné vést dialog s více postavami zároveň?
Doposud jsme plánovali pouze jeden dialog v jednu chvíli, ale vyzkoušíme i tuto variantu.
Jaká bude situace na ostrovech? (válka, mír... atd)
To je zásadní část příběhu, takže k tomu nebudeme nic říkat.
Proč mají G3 datadisk a G4 podtitul? Jsou pro to nějaké důvody?
No, protože se v určitém smyslu jedná o nový začátek, který byl taky po konci Gothic 3 nutný, rozhodnuli jsme se pro lehkou modifikaci názvu. Přičemž "Arcania" je jen dovětek, "Gothic 4" zůstává.
Bude ve hře opět poušť? Měla by být, když se přece hraje na jižních ostrovech. Pokud tedy bude, bude tak velká jako v G3 nebo Two Worlds?
Na tomto místě nebudeme nic prozrazovat, mělo by ve hře zůstat nějaké překvapení, ne? Poušť je ale vždy velmi atraktivní.
S jakým barevným filtrem byly típnuty nedávno zveřejněné screenshoty lesa?
Pokud máte na mysli filtr, jaký byl například použit pro většinu screenshotů z Assasins Creed, tak vás musím zklamat. Co vím, tak nebyl použit žádný barevný filtr.
Budou ve hře zase různé třídy boje a různé kombinace úderů? Jako v G1 a G2 (začátečník, pokročilý, mistr). A pokud ne, získá hráč nějakým způsobem během hry nová komba?
Jak to přesně bude fungovat, ještě není jasné, ale samozřejmě bude charakter lepší a bude umět lépe bojovat, čím víc do boje investuje. Bojový systém se momentálně nachází v težkém zpracování. Více později.
Budou lépe podporovány vícejádrové systémy a multi GPU systémy?
Vícejádrové systémy jsou dnes velmi běžné, Nvidia a ATI budou v dohledném čase podporovat Multi GPU systémy. Proto by měl také Gothic 4 nabízet obě možnosti.
Načítám data ...
Nahoru