Dietrich Limper odpovídá na WOG

Překlad z NJ: El Kamil
Vydáno: 7.9.2008

Jezdecká zvířata byla v plánu již pro Gothic 3. To by bylo opravdu špatné, kdyby v G4 hráč musel zase jen běhat a teleportovat se.
Když se podíváš do různých fór, zjistíš, že spousta hráčů je skutečně proti jezdeckým zvířatům. Také nás to překvapilo, ale vzali jsme to na vědomí. Což ale nevypovídá nic o našem konečném rozhodnutí.
Jaký vztah máte k JoWooDu (kromě milestonů)?
Vztah je super. Producent Michael má opravdu srdce pro Gothic a pravidelně se u mě zajímá, jak se věci mají. Žádné problémy.
Jaký vztah máte k Piranha Bytes (kromě zdvořilosti)?
Věřte nebo ne, vztahy máme velmi uvolněné. Také jsem s nimi v Lipsku vypil pár (více) piv a bylo to velmi zábavné a informativní. Naše vztahy mohou být ještě volnější. A nemá to co dočinění se zdvořilostí, to je prostě skutečnost.
Jaký vztah máte k Trine Games (kromě stejného vydavatele)?
Promiňte, k tomu nemohu nic říct. Neznám tam nikoho a také nejezdím často do Indie. Ale doufáme, že udělají bezvadný datadisk a my je v tom budeme podporovat, jak jen budeme moct, pokud to bude potřeba.
Jak bylo na Games Convention? Jak jste získali feedback? Byl jsi tam?
Byl jsem tam jen dva dny, ale samozřejmě jsem se kolegů ptal, jak to jde. Feedback byl mohutný, všichni byli šťastní. Novináři a odborníci, kteří viděli Gothic 4, byli okouzlení a ohlasy byly také odpovídající. Se vší skromností mohu říci, že Games Convention byl pro Spellbound totální úspěch.

K tomu ještě přišly rozhovory s fanoušky v kempu u Lipska. Tam také přišlo na setkání s Piraněma, všichni do jednoho byli v pohodě a jak fanoušci tak my jsme se měli fajn. Také jsme to tam táhli do dvou do rána, i když nebylo zrovna pěkné počasí. Veliký dík organizátorům, byla to velmi povedená akce a určitě bychom si ji rádi zase za rok (nebo dříve) zopakovali.
Bude to například jako v Oblivionu, že po dohrání hlavního úkolu budeme moci dále hrát nebo hra se splněním hlavního úkolu skončí, aby byl prostor pro dobrý přechod k pátému dílu Gothica?
Hmm, můžu na to odpovědět? Myslím, že ne. Samozřejmě to skončí tak, že pátý díl bude moci být kdykoli vyvinut - jedno kým. To jsme se i v rozhovoru s Piraněma ujistili. Nebude tam žádná "atomovka", která zničí svět a znemožní tak další vývoj.
Otázka k příběhum od Rozštěpené panny. Jak dalece budou tyto příběhy uchovány ve hře? Pravděpodobně potkáme většinu zmíněných postav i ve hře. Budou v rozhovorech ve hře nějaké odkazy na události v těch příbězích? Dokázal bych si ve hře představit i nějaké spisy, na nichž ni byly zapsány jednotlivé události, o nichž jsme již dozvěděli.
Když byste zachovali příběhy a způsoby v nich představených postav ve hře, znali byste hru už dopředu poměrně dobře, což je asi váš plán?

Ty příběhy mají spíše naladit na Gothic 4 a také zprostředkovat malý dojem z toho, o co v novém příběhu půjde. Kromě toho známé a nové postavy se ve hře objeví. A jasně, pozdější hra na těchto příbězích bude samozřejmě stavět a náš příběhový boss Hans Jörg se o celou věc stará sám osobně.
Budou v G4 zase pořádné knihy, které hráče něco naučí, když je přečte? Je pěkné, když člověk může objevovat něco nového i jinak než v rámci úkolů a ještě si u toho přečte nějaké krátké příběhy o taženích krále Rhobara, o kruzích magie nebo nějakou radu (ne moc jasnou) ohledně nějakého tajného dungenou či komnaty v hradě.
Zrovna jsem vedl dlouhou diskusi s jedním designérem, jak důležité jsou ve hře takové detaily. I u třetího dílu měl hráč pár věcí k objevování, co ještě neznal. A že budeme navazovat na události z předchozích dílů, už bylo řečeno.
U Gamers.at je preview, kde píšou, že hráč bude mít jezdecké zvíře, které bude moci vytrénovat například k tomu, aby hledalo určitý druh rostlin. Jelikož jsem o tom ještě nikde nečetl a jelikož tam bylo skládání zbraní jmenováno jako featura (v preview Gamestaru bylo objasněno, že skládání je jen jedním z mnoha nápadů), předpokládám, že jezdecké zvíře a jeho potenciální umění je spíš také jen nápad než fakt?
Pěkný nápad to s tím jezdeckým zvířatem, ale ptáme se sami sebe, jak k tomu autor přišel? Takový nápad jsme sice měli, ale prohlašovat to za konečnou featuru - velmi odvážné.
Bude ve hře nějaká mapa, která bude vyobrazovat všechny předešlé oblasti světa Gothic? Aby se dalo nějak rozumně odhadnout, kde co leží.
Hmm, doposud nic takového v plánu nebylo, ale myslím, že by to byla pěkná mapa pro speciální edici. Předám to dál.
Máte v plánu takový vyhledávácí systém, kdy například hrdina dostane úkol "Najdi osobu X". Protože doposud neví, kde se osoba X nachází, musí se poptat. Zeptá se tedy osoby Y, ale ta nemá tušení. Další NPC mu řekne, že "osoba X byla viděna jižně". Hráč tedy půjde tímto směrem, kde se zeptá někoho dalšího a ten ho už navede přímo k té osobě.
Jako vlastní systém to v plánu nemáme, ale za běhu nějakého úkolu se něco podobného samozřejmě stát může, o tom žádná.
Ukážete někdy i obrázky modelů, které nebudou tak detailně vystupovat ve hře? Zajímalo by mě, jak se nějaký model vyvíjel od prvotního návrhu až po konečnou verzi.
Já jsem vždy ten, který říká: "Všechno uchovat!" Člověk nemůže nikdy vědět, na co se budou takové návrhy a designy pozděj ještě hodit. Takže snažíme se, aby nic z naší kreativní práce neskončilo v popelnici.
Doufám, že to byla špatná interpretace od Gamestaru. Kdo by chtěl NPC, která by ho první větou pozdravila a druhou mu už zadávala nějaký důležitý úkol? Jde přesně o to věci dobře prodat, aby v tom byla ta správná atmosféra. NPC postavy nesmí přece být jenom stroje na rozdávání úkolů.
Náš autor Hans-Jörg rozhodl, že věty budou kratší a hrubější. To nemá nic co dělat s tím, že by ve hře mělo být méně textů. Rozdíl je v tom, že NPC možná zabalí informaci do deseti rychlých vět, místo vylíčení epického příběhu ve dvou větách.
Už víte, jestli ve hře budou zase specifické zbroje frakcí?
O tom jsme už jednou mluvili, ano, může se stát, že hráč dostane speciální výbavu, když se přidá k určitým lidem. Podrobnosti samozřejmě nemůžeme prozdradit.
V jakém jazyce hru vyvíjíte? Tedy v jaké řeči jsou například psány dialogy (poprvé)?
Píšeme všechno v němčině, nic jiného nedává smysl. A i když považuju svou angličtinu za celkem dobrou, nikdy bych si nevěřil psát dialogy a jiné in-game texty anglicky. To si člověk může udělat jedině ostudu. Ne, ne, to by měli přeložit pěkně "native speakers".
Bude možné interagovat s většinou objektů jako v předchozích hrách?
Jo, samozřejmě budete moci interagovat s určitými objekty. Určitě to ale nebude tak, že budete moci všechno rozmlátit na popel.
Budou rostliny, které hráč posbírá, zase vyrůstat a prožívat různá stádia? Tedy že by mladá rostlina měla více léčivé síly a třeba mana rosliny by působily až by byly starší. To by pak i sběr rostlin nebyl tak jednoduchý jako doposud.
Pěkný nápad, ale jestli se to dá zasadit? Představuji si, jak hráči stojí u rostliny a sledují jak roste. Tak by mohl herní čas uběhnout do nekonečna.
Jedná se o in-game obrázky?
Myslím, že jde lehce poznat, co jsou artworky a co jsou screenshoty. Stručně řečeno, vše, co je pravoúhlé, je screenshot.
Na kolik se tyto obrázky blíží pozdější hře?
Jsou ze hry.
Důlní červ
Důlní červ vypadá parádně, ale neztratil se v lese? :)
Jen pro Gamestar si udělal malý výlet do lesa. Trochu čerstvého vzduchu mu nemůže uškodit.
Krvavé mouchy působí se štíhlým tělem daleko realističtěji. Také černá barva je fajn, teď je ještě potřeba nějaký důvod, proč se jim bude říkat krvavé mouchy?
Možná protože mají rády krev?
Bude v závěru vývoje hra alespoň trochu otestována a odstraněny bugy?
Dietrich: Proč bychom to měli dělat? Chceme se přeci co nejvíce podobat předchůdcům! :)

Ehm, to byl jen vtip, ale co na to mám odpovědět?! Když slíbím 0 bugů, je to stejný nesmysl, jako když slíbím 100 bugů. Spellbound již dokázal ve své historii vydat tituly bez bugů, tak proč by se to teď mělo změnit? Budeme se snažit. Slibujeme!

Jorei: Kromě jasného "Ano" mohu jen říct, že hra je neustále testována na bugy, nejen na konci. Už od prvního kousku kódu sedí minimálně jeden tester, většinou je jich více, u G4 a testuje nové a staré featury a zaznamenává všechny chyby. Tento seznam se neustále prohlíží a pořád se něco přepracovává, aby se pak na konci v konkrétní testovací fázi (kde je samozřejmě také více testerů) nenahromadilo všechno naráz.
Hrajete vlastně ještě některé starší díly nebo jste z nich už získali vše, co jste ke 4ce potřebovali?
Já mám samozřejmě všechny díly nainstalované, ale když něco hledám nebo chci něco vědět, je jednoduší obrátit se na naše dva absolutní odborníky na Gothic, kteří mi dokáží okamžitě pomoci. To šetří čas. A pořád je potřeba něco vyhledat.
Budou mít mágové Ohně v Arcanii také více druhů rób jako v Gothic 2?
Rád bych na to odpověděl, ale momentálně to není možné. Ti si musejí ještě chvilku počkat, než se dostanou na řadu.
Čtvrtý Beliarův chrám. Bude tam? V Gothic 3 nebyl a když nebude ani v Arcanii, tak o co by na těch jižních ostrovech šlo? A příběh by byl nelogický, protože poslední chrám je na jihu.
Prozradit to samozřejmě nemohu, ale řekněme, že tato přípomínka není neoprávněná.
Bojový systém. Budou ve vašem bojovém systému jen standardní druhy boje nebo přijdete i s něčím speciálním?
Jelikož jsme právě uzavřeli boj na dálku a nyní se plně koncentrujeme na boj z blízka, mohu k tomu nyní říci jen málo. Zrovna jsou programovány fyzikální základy a ty různé drobnůstky a vylepšení přijdou na řadu potom. Uvidíme, co kluci ukážou za týden, dva... pak o tom budu možná moci prozradit více.
Načítám data ...
Nahoru