Před deseti lety vyšel Gothic 3

Sekce: Gothic 3 / Vydáno: 13.10.2016 21:54 / Autor: El Kamil / Trvalý odkaz
Byl to pátek, třináctého října, kdy oficiálně vyšel nejočekávanější díl série. Čtyři roky po vydání druhého dílu. S novým herním enginem, novou grafikou, velikánským herním světem, nespočtem questů a bohužel i nespočtem bugů. Už v den vydání vyšel první opravný patch, následovalo jich pak ještě mnoho. Nebýt community patchů, ve hře by nejspíš spousta chyb zůstala, neboť vývojáři z Piranha Bytes se krátce na to rozešli s vydavatelem JoWooD a na nějakou dobou přišli o právo vydávat hry pod značkou Gothic.

Pro mě osobně Gothic 3 nikdy nepřekonal první dva díly. Určitě to za to částečně může i můj tehdejší hardware. Zprvu jsem hru hrál na slabé sestavě s jen 512 MB RAM, i na takřka nejnižší detaily jsem se dostal sotva na 20 FPS. Skoro jsem posbíral všechny kalichy, pak mě ale hra přestala bavit. Možná k tomu přispěl i fakt, že jsem se během hraní snažil také zpracovávat věci na web. Takže za každou hodinu hraní jsem strávil další dvě psaním. Což bylo trochu unavující, víc jsem chtěl hrát, ale z nějakého důvodu jsem nabyl pocitu, že všechno musí být hned online. Nedokázal jsem si hru napoprvé užít. Návod, jak doručit zprávu od jednoho žoldáka ke druhému, jenž stál takřka za rohem, byl stejně každému k ničemu.

Poprvé jsem ji dohrál až o pár let později, když už jsem měl lepší sestavu. Až tehdy jsem si mohl konečně užít tu úžasnou grafiku, kochat se krásným herním světem, doplněným skvělým soundtrackem, ale pořád to tak nějak nebylo ono. Skřeti odletovali od mého meče po tuctech, chodil jsem od města k městu, aniž by to mělo nějaký významnější děj, a hra skončila někde v lese. Bez fanfár. Bez ničeho. Žádné hrozivé monstrum, žádný netvor, nemrtvý drak nebo Spáč.

Paradoxně teď, deset let poté, zase nemám hardware, který by Gothic 3 rozjel. Na svém laptopu s integrovanou grafikou mi hra spadne při spouštění a nějak nemám motivaci se v tom vrtat a snažit se to rozchodit. První dva díly mi jedou, což mi stačí, protože právě trestanecká kolonie a město Khorinis jsou místa, ke kterým se já vracím nejradši. Neříkám, že Gothic 3 je špatná hra, to ne, jen to není moje srdcovka ve srovnání s jedničkou a dvojkou.

Každopádně všechno nejlepší G3!

A jaké jsou vaše vzpomínky na Gothic 3? Jaké bylo vaše první hraní? Zahrajete si ho ještě někdy? Jaká je vaše oblíbené místo? Piště do fóra.



Načítám data ...
Nahoru